Meredov

Meredov

Meredov
Sak, mreža, landing net, …

Alat za prihvatanje ulovljene ribe koji se sastoji od rama i mreže u koju se stavlja riba. Obavezan je deo opreme mušičara na revirima i moja je preporuka da ga koristite i u slobodnom ribolovu.

Velika pomoć kod prihvatanja posebno većih riba!

Postoji više vrsta i raznih dužina meredova. Nesklopivi i sklopivi meredovi. Mali, srednji i veliki. Drveni i od bambusa, plastični, metalni i žičani, kombinovani, …. Trugaoni, trapezni, okrugli, elipsasti oblik rama, … Sa mrežom od konca ili plastičnih materijala, u novije vreme silikonska mreža. Mreža sa čvorovima i bez čvorova. Neki u/na dršci imaju jedinice mere dužine, a neki ugrađenu vagu. Postoje i nepotopivi meredovi.

Mitrovićev meredov i ulov s Gradca

Postoje i umetnički meredovi kod kojih je ram u obliku ribe, guštera, insekta, …

Nosi se najčešće na leđima – da ne smeta, a po potrebi se skida i koristi samo jednim potezom slobodne ruke. Pravilan položaj je s drškom na dole, da je na dohvat ruke. Pričvršćuje se pomoću magnetnog nosača, a vezan je elastičnom vrpcom za prsluk ili opasač mušičara da ga voda ne odnese kada ga pustite.

Izvod iz pravilnika o takmičenju

“Član 26 .

Meredov mora biti od mekanog pamuka ili druge vrste mekanog nestrugajućeg materijala, po mogućnosti bez čvorova. Potpuno ispružen meredov ne sme biti duži od 48” (četrdesetosam inča) odnosno 122cm (stodvadesetdva centimetra)“.

Pogledati još fotografija meredova u galeriji!

Priredio IK/OnlineMušičar
Foptografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

2 Comments on “Meredov

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*