Materijal Nymph skin

Materijal Nymph skin

Dragi moji prijatelji po štapu i stegi
zbog stiske s vremenom i puno obaveza nisam imao kad da nešto napišem za vaš i moj omiljeni Portal Mušičar Online.

Opisao bih jedan izuzetno dobar Materijal koji se zove Nymph Skin kompanije Virtual Nymph. Riječ je o dobro poznatom materijalu kompanije koja je usko povezana sa najvećim vezačima u svijetu. Kompanija koju vodi Dale Rushby osmislila je cijelu paletu materijala i pomagala za izradu vjestačkih mušica posebno nimfi. Latex koji u zadnje vrijeme puno koristim zove se Nymph Skin i u većini slučajeva je to Translucent latex tj prozirno bijeli. Moj omiljeni produkt su Caddis larve, caddis pupe, pa i Caddis (sedževi) suhe verzije.

Da se vratim malo u istorijat ovih latex mušica ili nimfi. Iz sjeverozapadne Bosne dolazi način vezivanja ovih mušica koje su služile prvobitno za Tirolholtz ili lajner kako ga popularno zovu kod nas.

Neke 1998. moja malenkost i sada na žalost rahmetli Senad Kurtagić riješili smo da modifikujemo naše podvodne mušice za mahaći štap. Sa goldkopf glavom (mesingana perla) otežamo iste da bi se moglo loviti na dozvoljen način. U tome smo i uspijeli stim da sam godinama otišao malo dalje u modifikaciji. O ovom je već Ivan pisao, pa da ne duljimo da se bacimo malo na način izrade i materijal.

Jedna stvar je malo teža kod ovih imitacija, pa zbog toga vezači izbjegavaju da rade latexom, je njegova skliskost kod vezivanja. Dobra stvar je što možete polurealistično prikazati vašu nimfu i što za razliku od dabbinga brže propada kroz vodu, a pravilnim toniranjem je ubitačna nimfa na svim Europskim vodama.

Translucent latex toniramo tako što vodootpornim flomasterima s unutrašnje strane povučemo crtu možete da radite čak iz dvije boje. Šlag na tortu je lakiranje same imitacije. Moje mišljenje je da ne morate da imate skupe lakove, te UV lakove, možete da za početak lakirate običnim bezbojnim lakom za nokte. Ja lično koristim jedan njemački lak za plastiku koji se zove Hobby Acril Lack.

U prilogu svega poklanjam vam video kako se izrađuje jedna od palete latex nimfi klipar (caddis).

Da dodam da svaka improvizacija i dodatna ideja može da donese uspijeh. Pokušajte svoje detalje dodati, ništa ne košta, a veća je satisfakcija kad uspije uloviti nekog velikog lipljana.

Pozdrav i Bistro do slijedećeg pisanja.

Edin Iftić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*