Mali trikovi kod mušičarenja 8.

Mali trikovi kod mušičarenja 8.

Tips-and-tricksMali trikovi kod mušičarenja 8.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.
U osmom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Kako napraviti nove pertle za cokule, kako osušiti kačket nakon pranja i izrada vodilice najlona na špulni

——
Nove pertle za cokule

Svi koji imamo cokule koje koristimo nekoliko sezona imamo ovaj problem. Pertle, zbog česte upotrebe, puknu a jako je teško naći one koje imaju adekvatnu dužinu 120, 130, 140, … i više cm. To se najčešće desi kada smo na mušičarenju i onda bude veliki problem!

pertle web2
Nakon duge i neuspešne potrage i razmišljanja problem sam rešio s najlonskim konopcem koji se može naći u radnjama koje prodaju opremu za planinarenje i razne konopce. Kupio sam konopca toliko kolika je bila dužina obe stare pertle.
Tih 2 X 140cm najlonskog konopca adekvatnog prečnika sam kupio i spalio krajeve upaljačem. Tako sam dobio nove pertle koje su jače od prethodnih, jer imaju jako najlonsko jezgro. Nemojte uzeti ni tanak ni predebeo konac. Vodite računa o promeru otvora za pertle na cokulama!
Posle sam napravio još jedan par koji držim u prsluku ili rancu za slučaj da meni ili nekom drugom zatrebaju kada smo na vodi!

pertle web
Cokule s novim pertlama tokom sušenja nakon dana provedenog na vodi

Cena je bila ispod 200din (2eura)
——
Sušenje kačketa

Kačkete skoro svi koristimo kada smo na vodi i leti i sproleća i sjeseni. Često se zaprljaju svana i iznutra (od prljavih ruku, znoja, …), pa ih treba oprati. Tokom sušenja tek oprani kačketi izgube formu, a jako ih je teško opeglati – skoro nemoguće.

Ja sam taj rešio ovako!
Još dok su mokri postavim ih na plastičnu posudu adekvatne veličine i tako oni tokom sušenja zadrže formu, kao da su na glavi.

susenje kacketa web2 susenje kacketa web3
Kačket je brzo suv, čist i po formi isti kao da ste ga sada dobili-kupili.

susenje kacketa web1 susenje kacketa web

Ne košta ništa, jer svi u kuhinji imamo neku posudu čiji prečnik odgovara glavi!
——
Izrada vodilice najlona na špulni

Veoma praktična vodilica najlona na špulni koju nije teško napraviti uz pomoć minimalne količine alata i par plastičnih cevčica različitog prečnika, te “gume” koja se koristi za veš, a kupuje se na metar u pozamanterijama.
Na špulnama na kojima je najlon koji koristite za predveze i podveze se nalazi uvek određena količina najlona (25, 30, 50, 100m, …) ili manje. Često ih imamo nekoliko koje držimo u džepu prsluka ili na nosaču predveza. Taj najlon se lako odmotava sa špulne i ako se nečim ne spreči zna da se zapetlja i nervira nas na vodi.
Za to je potrebno da na špulni postoji vodilica najlona ili držač nalona koji će sprečiti nekontrolisano odmotavanje.

vodilica najlona web00
Razni proizvođači su taj rešili na svoj način (Orvis-gumicom sa nitnom, Stroft-spužvenim držačem, plastičnim prstenom s otvorom, prorezom na ivici špulne, ili jednostavno gumicom sa bočnim držačem ili bez njega, …). Ja sam rešio da vodilicu napravim sam, a ideju sam pronašao na netu i samo je prilagodio svojim potrebama i alatu/materijalu koji sam imao.

vodilica najlona orvis web kombinovana
vodilica najlona orvis
vodilica najlona stroft web
držač najlona stroft
vodilica najlona gumica web
gumica

Od materijala vam je potrebno da imate dve cevčice različitog prečnika i “gumu” za veš, te lepak u stiku.

vodilica najlona web1 vodilica najlona web2
Od alata pištolj za lepak (nije neophodno, ali je praktičnije), skalpel, makazice i alat za završni čvor (Half hitch tool), te upaljač.

pistolj za lepak web alat web

Postupak rada:
Isečemo plastične cevčice na potrebnu dužini 0.7 do 1cm (manji prečnik)odnosno 0.5 do 0.8cm veći prečnik. Pripremimo uz pomoć upaljača i alata ivice vodilice najlona tako što je blago zagrejemo.

plasticna cev web plasticna cev web1
Pre toga smo uključili pištolj za lepljenje lepkom u stiku. Odmerimo gume koliko je obim špulne za koju radimo vodilicu najlona.
Namažemo s pištoljem i lepkom kraj gume i zalepimo za čevčicu s manjim prečnikom. Isto to uradimo i s drugom stranom gume.
Preko gume s druge strane navučemo čevčicu s većim prečnikom i polako je prevučemo preko slepljene gume za cevčicu s manjim prečnikom. Vodilica je gotova!

vodilica najlona web000 vodilica najlona web0000 vodilica najlona web

Tako možete uraditi vodilice najlona za špulne različitog prečnika za sebe i svoje prijatelje! Ja sam sebi uradio nekoliko – nije teško probajte i vi. Uradio sam nekoliko i Zvonku Ministru!
Sada su najloni na špulnama pod kontrolom i lako se koriste. Najloni se više ne mrse i ne vise iz džepa ili sa špulni!

vodilica najlona web0

vodilica najlona na spulni web1

Cena je minimalna i samo treba platiti gumu! Čevčice se mogu koristiti od lizalica, izolacija ili i njih kupite u radnji. Ostalo skoro svi imamo u kući!

Priredio Ivan Korhner/OnlineMušičar
nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*