Mali trikovi kod mušičarenja 7.

Mali trikovi kod mušičarenja 7.

Tips-and-tricksMali trikovi kod mušičarenja 7.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.
U sedmom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Kako sigurno sačuvati udice za izradu strimera, kako napraviti jednostavani sušač za mušice i strimere i kako transportovati dva i više štapova

——
Čuvanje udica za strimere

Udice većih dimenzija, na kojima pravite strimere, ćete lako sačuvati na jednom mestu i sigurne od gubljenja, ako ih sve postavite na pribadaču (zihernadlu). Možete ih lepo grupisati po veličinama, boji i obliku, te proizvođaču. Sve takve udice možete čuvati u jednoj kutiji – bez bojazni da će se izmešati. Jednim potezom uzimate sve udice iste dimenzije tako što odaberete pravu pribadaču s udicama.

cuvanje udica zihernadla web

Na ovaj način možete čuvati u kutiji grupisane na jednom mestu veće strimere i nimfe, pa čak i nositi ih van kutije na prsluku ili torbici. Na ovaj način možete i osušiti mušicu ili strimer.

cuvanje udica zihernadla web1 cuvanje udica zihernadla web2

Ja uvek u torbici ili prsluku, koje nosim na mušičarenje, imam nekoliko spojenih komada zihernadli raznih veličina. Nisu skupe (kod kineza jedno pakovanje od 12 kom je oko 100din – 1euro), a mogu puno pomoći nekada tokom boravka u prirodi,

ziherice web Zihernadle web1

 

——
Jednostavan sušač za mušice

Sušač za mušice i strimere je veoma važan deo opreme koju svako od nas treba da ima kod sebe u ribolovu. Imaju da se kupe gotovi čija se cena kreće od nekoliko eura do čak 50eura.

susac musica webSitnica koju je lako napraviti od priručnog materijala (pluta, policelon, spužva, …). Za to vam je potrebno malo materijala na koji ćete kačiti vaše imitacije, komad jačeg konca ili paracode konac, pertla, … te kopča kojim ćete isti sušač pričvrstiti na prsluk ili torbicu (odnosno ogrlicu) kada bude gotov.

Ovaj na slici me je dobro služio na vodi, a letos sam ga poklonio prijatelju Feridu na Ribniku, jer ga on nije imao, a često je menjao mušice. Obradovao se.

Ja ću sebi napraviti opet neki od vinskog čepa, male table policelona, dela prostirke iz kupatila, komada stare papuče, komadića jače spužve, komadića jagnjećeg krzna, policelonske cevčice, … Širok je spektar materijala od kojih se mogu napraviti sušači mušica. Još jedna ideja – zalepite magnetić na sušač pa ćete na njega moći ostavljati vaše imitacije!

——
stapovi web1 stapovi webTransport štapova

Štapove koji se nalaze u tubama je najlakše transportovati tako što ćete ih objediniti u jedan komad prtljaga. Ja ih spajam s “gumicama za kosu” koje sam jeftino kupio kod kineza za mali novac. Tako su mi svi štapovi na jednom mestu.

Te iste gumice treba imati u prsluku, pa kada prestanete loviti i sklopite štap, a nemate tubu kod sebe, gumicama (2 kom) jednostavno prihvatite sve delove i fiksirate ih prilikom premeštanja s mesta na mesto, peške ili autom.
Štap će biti siguran i neće biti neželjenih lomova.
Priredio Ivan Korhner/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*