Mali trikovi kod mušičarenja 2.

Mali trikovi kod mušičarenja 2.

Flyfising pike web

Mali trikovi kod mušičarenja 2.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.

U drugom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje):
Kako odabrati opremu za mušičarenje štuke, kako napraviti jednostavan sušač od plutanog čepa i kako održavati strunu za mušičarenje da uvek bude kao nova.

————————————

Kako odabrati opremu za mušičarenje štuke?

Kod mušičarenja štuke oprema treba da je jaka. Štap bi trebao da je AFTMA #9 i #10. Struna je tipa WF i po jačini ista kao aftma štapa ili jača za broj. Nikada ne uzimajte strunu sa dugom glavom (Belly). Ponekad i Sooting Head (SH) struna dobro dođe, posebno kada duva vetar.

vision_pike_outfit web
Vision pike komplet
Skica za stuku web
Skica opreme od mašinice do strimera sa preporučenim dužinama i čvorovima

I kod mušičarenja štuke strimerima je kao i kod bilo koje druge tehnike potrebno imati sajlicu, kako štuka ne bi pregrizla najlon.
Dužina predveza sa sajlicom treba da bude oko 1,5m, a ne duža od 1,7m i kraća od 1.2m. Koristite najlon 0.30mm ili jači.

Pike-Rods web
Komplet Sage-Rio
Epik-pike-kit-web
Komplet guideline

Čekrk mora biti primeren struni i bekingu koji koristite. Veličina treba da je 9/10, mada može poslužiti i 7/8 sa širokom špulnom (Large Arbor)

—————————————————-

Jednostavan i praktičan sušač mušica

Nakon što ste s prijateljima popili vino iz buteljke, plutani čep možete iskoristiti za razne stvari – jedna od njih je i sušač za mušice. Probušite čep od vina po dužoj osi, provučete kanap ili gumicu za kosu i okačite ga na prsluk ili torbicu.

susac musica
Plutani sušač mušica – samogradnja

Može i da se čep ne buši, ali tada uvrnite u njega zavrtanj s kukicom ili okom koji trebate osigurati nekim superlepkom.

Čep1 drapery-hook
Dobili ste odličan i jeftin sušač mušica. Nije dobar za mušice izrađene na udicama bez kontra kuke (Barbless fly hooks) jer mogu ispasti. Lepo stane do desetak mušica. Inače mušice se obavezno moraju osušiti pre vraćanja u kutije, da ne bi udica korodirala, jer se materijal od koga je mušica napravljena “napije vode” tokom korišćenja.

————————————————-

Održavanje mušičarske strune

Na kraju sezone strunu treba očistiti od prljavštine koja se nakupila tokom korišćenja. Čišćenju pristupite na sledeći način: nalijte mlaku vodu u kadu ili lavor (nekoliko centimetara), stavite šampon za kosu otprilike za jedno pranje kose, razmešajte rukom da se šampon istopi u vodi.

struna web

Potopite razmotanu strunu i ostavite sa stoji 10 – 15 minuta. Ponovite postupak samo sada sa čistom mlakom vodom, bez šampona.

ciscenje strune webIsušite strunu provlačeći je nekoliko puta celom dužinom kroz suvu pamučnu krpu. Kad strunu osušimo namastiti je sredstvom koje ste dobili pri kupovini, a ako nemate, na parče filca nanesite malo glicerinske kreme za ruke i provlačite strunu kroz presavijeni filc nekoliko puta celom dužinom. Ovako opranu i namašćenu strunu je najbolje namotati u originalno pakovanje i ostaviti je na sobnoj temperaturi na tamnom mestu.

(Goran Karanfilović – izvod iz teksta u listu Mušičar)

 

 

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

3 Comments on “Mali trikovi kod mušičarenja 2.

  1. Ja strunu niti čistim niti mažem. Uvijek stoji na čekrku i nikada je ne odmotavam. I traje mi po nekoliko sezona, a imam bar 100 izlazaka godišnje. Kad je uništim kupim drugu. Ne vidim potrebu za lickanjem strune, zar je mnogo dati 40-50 EURA jednom u 3 godine!?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*