Mali trikovi kod mušičarenja 19.

Mali trikovi kod mušičarenja 19.

Ovu su mali trikovi kod mušičarenja koje treba primenjivati u praksi i tako sebi boravak na vodi i mušičarenje učiniti komfornijim i uživati u njemu.

U devetnaestom nastavku ovog serijala dajemo tri praktična saveta, trika (ideje): Šta ako bobina kida konac, Imitacija sa tri isperka u repu Oholi i Gumice na držaču predveza

——

Šta ako bobina kida konac?

Moj način da sprečim da mi metalna cevčica bobine kida konac, kada je napet je malo nekonvencionalan, ali radi: uzmite iglu ili zaštitntu iglu i koristi je da naneseš UV smolu oko oštre ivice na cevčici bobine. Osvetli je jakim snopom iz UV lampe.


Rezultat je sada ivica na cevčici bobine lepa i glatka koja neće preseći tvoj konac.

Ako to ne pomaže pomoći će obrada ivice cevčice bobine sa finim vodenim brusnim papirom ili ubacivanje (lepljenje na) u cevčicu keramičke perlice.

Bobine koje imaju keramiku u cevčici ili je cela cevčica napravljena od keramike uglavnom tih problema nemaju.

Sa neta

Bobina s keramikom

Priredio Ivan Korhner

——

Imitacija sa tri isperka u repu Oholi
Split tree tails

Kako napraviti tri isperka u repu imitacije?

Mala napomena… Da bi suve muve imale smisla da koriste samo tri repa, koristite tvrđe materijale kao što su pero cok de leon, mikrofibeti ili neke zaštitne dlake životinja.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=t19rmgKnQys

Original Youtube: How to split (fork) three tails. Little note… For dry flies to make sense of using just three tails use stiffer materials such as coq de leon, microfibets or some guard hairs from some animals

Vladimir Petrović Oholi.

Priredio Ivan Korhner

——

Gumice na držaču predveza
Ruber Tippet holders

Jednostavna „alatka“ (držač) koja objedinjuje sve najlone za predveze na jednom mestu. Mi mušičari moramo na vodu poneti više najlona različitog prečnika i mekoće, te različite boje. Neki nose i fluorokarbone. To se radi iz razloga čestog menjaja mušica ili strimera zbog uslova na vodi, te neminovnog skraćivanja predveza. Najloni su namotani na plastičnim špulnama manjim (25m), srednjim (50m) ili velikim (100 ili 150m).

Da Sunce (UV zraci) i ostali vremenski uslovi ne bi oštetili najlone za predveze, jer najlonima skraćuju vek trajanja, ako koristite vanjski držač predveza, stavite gumice ili gumene trake za kosu preko njih.

Ako stavljate gumice gledajte da budu ove koje su skroz mekane bez metalnih delova. Dobra je fora staviti na svaku špulnu gumicu druge boje i odmah znate koji najlon ste uzeli.

Jovan Tošić

Priredio Ivan Korhner

Foto: Arhiva Mušičara i Internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*