Mali slasni lipljanski zalogaji

Mali slasni lipljanski zalogaji
lipljanski-zalogaji-bela-podloga
lipljanski-zalogaji

Mali slasni lipljanski zalogaji

Pastrmke su već uveliko u mrestu i po vodi se, bliže obalama, vide njihove loge. Ako ste bili ovih dana na vodi mogli ste videti iskakanje pastrmki iz vode. To nije hranjenje, već radost mrešćenju. Ribe hranu ne uzimaju, već su zaokupljene produženjem vrste.

Zato se lipljanu otvorio apetit, posebno u danima kada se roje male – sitne jednodnevke (Baetide i Caenis).

Vreme hranjenja suvim i mokrim mušicama je kratko i kreće se u najboljem slučaju od 11,00 do 15,00 časova. U ostalim delovima dana hrani se na dnu, nimfama i tularima.

Veličine mušica kojima se ribe hrane su malih i mikro dimenzija. Najveće mušice su dužine oko 1cm. Tada treba koristiti imitacije na malim udicama #16 i #18, a nekada i manje #20 ili #22. Uglavnom se u najtoplijem delu dana roje sitne jednodnevke i kamenjarke, ređe sedževi, a vrlo retko i mravi.

lipljanski-zalogajilipljanski-zalogaji-drvce-sibice

U ovo periodu se pored hladnoće, često zna desiti “visoka voda”, koja može upropastiti ribolov. Zna trajati danima, pa čak i nedeljama. Tada je besmisleno ići mušičariti. Ako su dani hladni sa jakim minusom takođe je uzaludno ići na mušičarenje, jer se struna ledi u karikama i praktično je nemoguće zabacivati. Tu pomogne glicerin, ali ako je baš hladno bolje je sedeti u toplom i vezivati mušice. Kada se izađe iz vode zna zalediti waders i cipele, pa je kretanje otežano, a tek što je hladno. Brrr… Pristalica sam mušičarenja u toplijem delu godine.

lipljanski-zalogaji-na-stapu

Ludilo na vodi

Ako je lepo vreme i voda po meri zna se desiti LUDILO na vodi koje zna potrajati jedan, eventualno dva sata. Kratko. Tada riba poludi i na sve strane uzima. Prvo su to nimfe, pa emerdžeri, a kasnije suve mušice. Riba uzima mušice na sve strane, a posebno u mirnijem toku. Pošto hranjenje ne traje dugo, ako niste odabrali pravu mušicu propade dan. Nema “večernjeg skoka”, kao leti i s jeseni, da se izvuče loš dan.

Boja tela jednodnevki je od raznih nijansi olivne (zelene), žute do čiste bele. Dan zna nekada izvući jednodnevka sivog tela, pa čak i ona boje višnje, ali retko. A mušice su: CDC Dun, Gray Midge, Adams, Olive emerger, Olive Sparkle Dun, No Hackle Dun, Quil Gordon i Spider. Krila treba praviti od CDC – a perja. Najbolja CDC krila su prirodnih boja. Ona dugo zadržavaju prirodnu masnoću. Mogu se koristiti i bela. Lepo prolaze sve gore varijante u parašut ili paraloop varijanti. Od nimfi najbolje je otežano zečije uvo sa i bez glave u prirodnom dekoru, te varijante sive i zelene nimfe na manjim brojevima udica.

Sve mušice su urađene na udicama Gamakatsu F11-2SH #16 i #18. Ostali materijali su osnovni konac 8/0 odgovarajuće boje, Konac za telo i rebra, CDC natural i petlovo pero nekoliko namotaja. Ako se koristi dabing treba ga staviti malo, ne bogato. Pored boje u ovom periodu je najvažnija silueta mušice i vodite računa o proporciji.

lipljanski-zalogaji-jednodnevka2lipljanski-zalogaji-jednodnevka  lipljanski-zalogaji-jednodnevka1lipljanski-zalogaji-jednodnevka3

lipljanski-zalogaji-emerger

Bistro!

 BK&IK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*