Mali rečnik mušičarenja 3.

Mali rečnik mušičarenja 3.

eS-recnik-webRečnik za Mušičar broj 6.
Na predlog naših stalnih čitalaca, odvojili smo ovaj prostor u listu, u kome ćemo (abecednim redom) prevesti i objasniti neke pojmove koji se uobičajeno koriste u mušičarenju? Naravno, svaki čitalac može da pomogne. Bilo bi to korisno za sve. Šaljite svoje predloge i objašnjenja. 

Action of a flyfishing (ili fly) rod [izg. ekšn ov ei flaifising rod]: Akcija mahača. Savitljivost štapa može biti u vrhu (tip), vrhu i srednjem delu (middle – izg. midl) i čitavom dužinom od vrha do kraja drške (butt – izg. bat kratko a). Štapovi sa vršnom akcijom se još zovu brzi (fast). Sa druge strane, štapovi sa akcijom čitavom dužinom se još zovu štapovi sa akcijom u dršci (butt action) ili spori (slow – izg. slou) štapovi. Brzi štapovi su krući i omogućavaju preciznije zabacivanje, a spori štapovi su mekši i popustljiviji prema ribi pa su bolji za zamaranje i kidanja su ređa. Štapovi srednje akcije su između ova dva ekstrema. Ova terminologija je ista za sve vrste ribolovačkih štapova.

emvideo-youtube-6jmh1LP6LlUBeadhead (bead – perla, head – glava) [izg. bidhed sa dugim i]: Mušica sa perlom iza oka udice. Perle mogu biti od mnogih materijala, od tungstena i olova, preko mesinga i čelika do stakla i plastike. Većinom im je glavna uloga da otežaju mušicu i da dodaju privlačan odsjaj, mada se mogu koristiti i obratno, od lake plastike, pa da plutaju.

Midge [izg. miđ] (takodje gnat – izg. n@t @ glas izmedju a i e i buzzer – izgovor baza, oba kratka a): Ime za familiju ili jedinku iz familije malih dvokrilaca (diptera) čije je latinsko ime chironomidae i čiji je kod nas najpoznatiji predstavnik komarac. Larve i lutke su značajna riblja hrana i često se imitiraju. Ove nimfe se vežu vrlo tanke pa izgledaju kao obojene udice. Na engleskom se zovu buzzer i to je najčešće korišćeno značenje ove reči u mušičarstvu u tom jeziku. Najsitnije vrste su među engleskim ribolovcima poznate kao smuts (izg. smats kratko a) ili fisherman’s curse (fišamanz ks dugo k) – ribolovčevo prokletstvo, zbog toga što ribe zaokupljene hranjenjem ovim insektima na površini ne reaguju ni na šta drugo, a insekti su toliko sitni da ih je skoro nemoguće imitirati. U takvim trenucima ribolovac se osjeća nemoćan i kao pod prokletstvom, jer je pred njim izobilje neulovljive ribe.

Spare spool [izg. spea spul dugo u]: Rezervna špulna za mašinicu/čekrk. U mušičarenju nije retko da se nosi nekoliko sa strunama različite plovnosti, odnosno brzine tonjenja.

Variant [izg. vrajant dugo v]: Varijanta. Mušica koja se veže po nekom od poznatih recepata, ali sa malom izmenom, pa se, umesto da joj se izmišlja ime, zove varijanta mušice iz recepta. Izmene mogu biti raznih oblika – duži isperci, pero druge ptice, drugačija nijansa, mali dodatak itd. Originalno značenje je suva mušica vezana po standardnom receptu, ali tako da su noge (hackle izg hakl) dosta duže, najčešće duplo duže od krila (wings).

Leader [izg. lida – dugo i]: Lider. Deo pribora između strune i udice. Prave se raznih dužina. Zadnji deo lidera na koji se veže mušica se u engleskom zove cast (izg kast dugo a) ili tippet (izg. tipit oba kratka i). Lider se može sastojati samo od tippeta, a može još imati i konusni predvez (tapered leader izg. teipd dugo p). Konusni predvez je predvez kome se debljina smanjuje. Za strunu se veže najdeblji kraj. Ova konusnost pomaže pri preokretu i prezentaciji mušice. Konusni predvezi mogu biti od najlona sa čvorovima (knotted – izg notid kratki o i i) ili glatki (knotless –izg notles kratki o i e). Kod glatkog se radi o jednoj dužini koja je pravljena tako da se sama stanjuje, a sa čvorovima imamo nekoliko dužina različitih, ali konstantnih, debljina vezanih jednu za drugom. Takođe se koriste i upredeni (furled izg. fld dugo f) konusni predvezi koji opet mogu biti sa čvorovima ili bez njih. Gde je između strune i udice samo jedan jednostavan komad najlona može se ispravno zvati i leader i tippet i cast. Često se najlon za deo koji se veže za udicu prodaje na malim špulama kao leader material ili tippet material (podvez).

Perfection loop [izg. pfekšn lup dugo u i prvo p]: Savršena omča. Jedan od načina vezivanja omče za spajanje dužina konaca, najlona i strune.

Steelhead [izg. stilhed dugo i]: Čeličnoglava. Varijetet kalifornijske pastrmke koji se kada dostigne određenu veličinu, najčešće sa godinu ili dve starosti, seli u more gde brzo raste i promeni boju u potpuno srebrnu sa malo tačaka i vrlo bledom crvenom crtom. U matične reke i potoke se vraća na mrest. Iako se tokom boravka u slatkoj vodi radi mresta ne hrane, uspešno se love mušicom, varalicom i živim mamcima. Izuzetno borbena riba na udici, često vrlo velika i sa veoma ukusnim mesom.

Ćisek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*