Mali crveni tularaš

Mali crveni tularaš

LITTLE~1Mali crveni tularaš Džordža Mekenzija Sjuza

U broju, čije vreme izdavanja karakteriše lov imitacijama tularaša, nemoguće je foto stripom mimoići, ovu, vanrednu plivajuću mušicu vezanu od ruku legende svetskog mušičarenja G.M. Skues-a.


Iako je svetsku popularnost stekao uvođenjem nimfi kao ravnopravne, a možda čak i dominantne kategorije imitacija, ostaće zapamćen i kao izvrstan kreator plivajućih modela veštačkih mušica. Njegova imitacija Little Red Sedge direktno je uticala na neke od najpoznatijih svetskih imitacija tularaša. Al Troth, autor Elk Hair Caddis – a, najprodavanije svetske imitacije, nedvosmleno navodi da je uzor za njegovu kreaciju neprevaziđeni Mali crveni tularaš. Način porebravanja i učvršćivanja tela i nogu je takav da ovim imitacijama daje vanrednu čvrstinu. To nije bilo zanemarljivo u vreme kada je na Skjuzovim omiljenim rekama Itchen i Test bilo moguće uloviti i nekoliko desetina velikih pastrmki u jednom jedinom danu. Kako smo neke svoje omiljene imitacije bazirali na izgledu Skjuzovog tularaša i tu formu bogato koristimo i danas, odlučili smo da vam predstavimo njeno vezivanje. Imate priliku da vidite izgled originalno vezane mušice na jačoj udici za vlažne mušice i sa narandžastim osnovnim koncem, dok smo za fotostrip koristili moderniju, lakšu i za fotografisanje detalja pristupačniju udicu. Nadamo se da ćemo vam ovim prikazom pomoći da odaberete još jednu imitaciju za svoju kutiju, ukoliko počinjete svoj mušičarski put ili da se podsetite njene vrednosti, ukoliko njime već putujete. Reći ćemo vam o njoj i detalje materijala za vezivanje dok je postupak prilično jednostavan, ukoliko pratite korake koje vam fotografijama predstavljamo.

Telo imitacije se vezuje od tamnije zečje dlake, noge su od pera petla crveno smeđe boje, rebra od zlatne žice, krila od repnog pera jarebice, a noge na prednjem delu takođe od crvenog petla. Originalna krila su bila vezana od pera ptice prdavca prepeličara (Crex crex) koji je danas zaštićena vrsta, pa će jarebica biti sasvim dostojna i opravdana zamena. Celu imitaciju krasi crvenkasto rđast izgled, pa je više nego upotrebljiva u vreme rojenja i leta manjih vrsta tularaša poput Anabolia nervosa, Athripsodes cinerus i ostalih vrsta koje jednim imenom možemo nazvati smeđim tularašima.

mali-crveni-tularas1

mali-crveni-tularas2

mali-crveni-tularas3

mali-crveni-tularas4

mali-crveni-tularas5

mali-crveni-tularas6

mali-crveni-tularas7

mali-crveni-tularas8

mali-crveni-tularas9

mali-crveni-tularas10

mali-crveni-tularas11

mali-crveni-tularas14

mali-crveni-tularas15

mali-crveni-tularas13

LITTLE~1

 

Goran Grubić i Aleksandar Panić, jun 2008. godine

www.flyandtrout.com

Loading