LORIMES 2009. u Banjaluci

LORIMES 2009. u Banjaluci

captur88Sajmovi: LORIMES 2009. u Banjaluci

Banjaluka je oko 90-tak kilometara udaljena od Sanskog Mosta tako da evo već niz godina unazad jednostavno ne mogu propustiti, a da ga ne posjetim. Prije je od strane mojih prijatelja bilo veće zanimanje za ovu manifestaciju, jer se jednostavno nije imalo gdje nabaviti odgovarajući ribarski pribor i oprema osim na sajmu.

Nabavljali su se tu prvi pravi, malo ozbiljniji štapovi, čekrci, role, strune i sitan pribor. Mogu se s uzdahom sjetiti da je znao doći i SHIMANO iz Niša, gdje sam kupio svog DIAFLESH-a i TP-FA 4000 koji i sad rade i zauzimaju svoje počasno mjesto.

Nema ih u Banjaluci već nekoliko godina, valjda je jedini razlog, udaljenost, malo cijena zakupa prostora na sajmu ili šta li već? Kad već ovo spomenu, uvijek sam se pitao šta je više u interesu sajmu, dosta više štandova sa većom ponudom i sa pristojnom cijenom zakupa, a samim tim i više posjetilaca i podizanje sajma svake godine na viši nivo ili ovako prevelika cijena zakupa, par prodajnih mjesta, malo posjetilaca koji vrlo brzo rašire priču da sajam ne valja i svake godine da mu rejting opada. No šta je tu je, kakav god bio ovaj u Banjaluci je za mene zadovoljavajući i ja ga posjećujem, jer drugog u regionu i nemamo.

Pogled na sajam iz više uglova

Kažem osnovno je da se nešto pazari i da ljudi koji izlažu opremu nešto i zarade. Kod nas koji smo iz svijeta ribolova ima na sajmu dosta druženja, razgovora sa prijateljima koje nisi vidio od prošle godine (nekako se na ribarskim stazama uvijek mimoiđemo) itd, itd.

Ove godine sajam smo posjetili moj prijatelj Massa i ja. Sajamska ulaznica simbolična 1 KM i standardno kao i svake godine na samom ulazu, ja bih rekao u prvoj ulaznoj dvorani izložba peradi, golubova, zečeva i ostalih sitnih životinjica. Ima tu svega i svačega i stvarno je interesantno za pogledati, barem meni. U kontekstu mušičarenja mi smo samo gledali horozove (pijetlove) i na njima skalpove – koji bi bio dobar i kakvih sve boja ima.

Dalje krećemo prema drugoj dvorani gdje su i štandovi i na ulazu susrećem na njegovom starom mjestu Miću – Pikija iz Prijedora, dobrog prijatelja, ribolovca, varaličara i mušičara i vrsnog majstora u izradi varaličarskih voblera sa potpisom PIKI. Piki u Prijedoru ima radnju za prodaju sitnih životinjica i akvarijumskih ribica, tako da je i on došao nešto da pazari, a prodaje i svoje varalice. Uz par riječi srdačnog razgovora odmah mi se pohvaljuje da je imao jednog dobrog kupca za varalice iz Njemačke, a da je usput odmah kupio za sebe shimanov čekrk XT vrlo povoljno, jer zna da se obojica palimo na shimano. Piki vidimo se, pozdrav …

Tu je još nekoliko prodavaca istog asortimana kao i Piki, a i nekoliko prodavaca knjiga.

Slavko Čamber – mnogima poznat iz svijeta mušičarenja je redovno svake godine na sajmu sa skromnim štandom svojih rukotvorina. Može se kod njega nabaviti njegova knjiga o mladici i po koja muha iz njegove radionice.

Od većih izlagača ove godine tu su bile standarno trgovine ribomaterijala iz Banjaluke, trgovina Zlaje Velića, MD tred i Raca company ponovo u suradnji sa Brkinom trgovinom iz Banjaluke i uvijek raspoloženi i simpatični Mlađo trgovac.

Kod Zlajinog štanda se susrećemo i srdačno pozdravljamo sa Zlajinim bratom koji tu i radi i kolegom Nikolom Vidmarom vrsnim majstorom i tvorcem Nidžinih glavinjara i drugih silikonaca. Mogu primjetiti, u odnosu na prošle godine, kod sviju zavidan porast u ponudi opreme za mušičarenje. Moglo se pronaći lijepa ponuda odijela i cipela za vodu, štapova, čekrka… Dosta pratećeg i sitnog materijala kako za mušičarenje tako i za druge tehnike ribolova. Pored njih su bile i dvije veleprodaje ribomaterijala, jedna iz Brčkog, a druga iz Bijeljine.

Naravno pored ribomaterijala tu je bila ponuda i iz domena lova, turizma, itd. Nekoliko turističkih zajednica je imalo svoje reklamne pultove. Pored sveg ostalog moglo se vidjeti dosta prepariranih lovačkih, a i ribolovačkih trofeja, a i svaka druga ponuda koja je značajna za turizam, pored narodne nošnje, narodne rukotvorine. Mogla se probati domaća prirodna šljivovica ili rakija od kruške, itd, itd. U ponudi svega za lov tradicionalno su prednjačili trgovina Jaćimović iz Banjaluke i Čečava komerc iz Prnjavora.

Komentar za kraj

Treba nešto vremena da se ovo sve razgleda, a kolega Massa i ja smo nešto uzgred sitnog i pazarili, tako da nam je mala pauza uz jedno piće u sajamskom restoranu dobro došla.

Moje lično mišljenje da je ove 2009 godine sajam u Banjaluci za jedno 30%, a možda i malo više bolji i veći u odnosu na prošle godine. Pozdravljamo se s prijateljima i naravno vidimo se i dogodine, ako ne na vodi onda na sajmu.

Sve slike u Galeriji: http://www.musicar.rs/gallery/sajam-lorimes-2009-banjaluka-bih/

Komentar i slike: Bošković Fahrudin – Bifi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*