Ljepotica sa rijeke Sane

Ljepotica sa rijeke Sane

Lijep dan ta subota 17.04.2021. Praveći mušice za prijatelje mušičare dođe mi ideja da bih mogao izaći malo iz kuće da se odmorim i da istestiram nekoliko nimfi.

Nedaleko od moje kuće u Ribniku protiče naša ljepotica rijeka Sana u kojoj se još i dalje mogu upecati ovakvi primjerci kako pastrmke tako i lipljena. Zbog toga što je vodostaj Sane veći od normalnog odlučio sam da probam malo teže nimfe. Pošto volim mir u ribolovu uputio sam se u divljiji dio rijeke (donji tok Sane) prema Velečevu i gradu Ključu.

Prvo sam upecao dva prosječna lipljena, a zatim sam zabacio u brzak i dobio taj očekivani udarac … Buuumm, štap se savio i adrenalin je skočio. Borba s ribom je bila jaka od nekih 10-15 minuta, jer je riba bila dobar borac. Po običaju, kolega me je uslikao i vratili smo ribu nazad.

Potočna pastrmka bila je dužine tačno 50 centimetara.

Fazanka nimfa

Naravno ulovio sam je na nimfu koja je svugdje poznata „Fazanka“ ili „Fazanov rep“. Veličina kukice (udice) bila je #12 (HENDS) tungsten 3,5mm (bakarne boje) Tijelo je prošarano (porebrano) sa žicom zlatne boje. Završni čvor (narandžasti konac).

Fazanka

Šta još reći osim da je dan bio prelijep.

Bistro!

Aleksandar Vrtunić

1 Comment on “Ljepotica sa rijeke Sane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*