Lipljan sa Drine decembar 2020.

Lipljan sa Drine decembar 2020.

Sezona lipljana je obično za mene završavala do polovine novembra najkasnije, zbog specifičnog ribolova na Drini koja odstupa od svih reka u Evropi. Ovde mušičar mora da zagazi duboko u vodu čak do vrha kombinezona da bi dobacio ribi koja kupi u ovo kasno jesenje doba i početkom zime. Koliko god bio obučen dobro biće hladno zbog provedenih sati u vodi, pa zato i većina mušičara odlažu pribor do sledeće sezone. Ja sam opet razmislio da pokušam mušičariti do 20 decembra iako su temperature padale ujutru čak ispod nule, a preko dana nije prelazilo 8 stepeni.

Lipljan u to vreme počinje da traži dublju vodu i ribolov postaje dosta teži. Za razliku od proleća i leta moj izbor je bilo mesto Splavište kod Perućca gde sam često pecao. Došao sam popodne, jer tad riba ne radi ceo dan, obično nekih 2-3 sata. Dok sam zabacivao u momentu se lipljan javio na površini, ali nije bilo blizu, tako da sam morao uzvodno da se pomerim da bih imao jači izbačaj na ciljano mesto, jer me je i samo mali vetar znao ometati u zabačaju.

Posle nekih 4-5 izbačaja riba je pokupila jednodnevku koju sam joj namenio. Bilo mi veoma drago, jer je hladnoća već počela po rukama da se dobro oseća. Zamaranje je potrajalo oko 7-8 minuta. Riba je bila krupna i debela i kada sam je izmerio bila je 43cm, učinila mi se većom.

Lipljan me je obradovalo, pa mi je to dalo nadu da možda zabacim opet. Probao sam par puta, ali je hladnoća učinila svoje, pa sam odustao od daljeg zabacivanja.

Zoran Šijaković, Valjevo Srbija; Lipljan 43cm, reka Drina Srbija, Datum ulova 20. decembar 2020.

Pribor koji sam koristio: Advance NEXTackle 9’ #6, četvorodelni, čekrk Sage 2050, struna Vision Atack WF 6, predvez pleteni konusni 9 fita, tipet Silstar Absolute Vacuum 0.14mm.
Mušica: jednodnevka BWO vel.16 udica.

Zoran

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*