Lilooet river – Kanada

Lilooet river – Kanada

LILOOET RIVER Maj 15 009 webReportaža: LILOOET RIVER – Kanada

Poslije duge, hladne, snježne zime, sa prvim toplim, sunčanim danima, proljećni adrenalin počne da pumpa vene! Miris prirode u zraku prosto mami na odlazak na obližnje rijeke i jezera, a Vankuver ih je prepun! Gdje god da pogledaš, a ono voda od okeana do planinskih potoka.

Jednom riječju raj na zemlji za ribolovce! Počevši od morskog ribolova na salmona (lososa) – velikim strimerima, do onog na malim planinskim potocima sa pastrmkom (klasikom).

Krajem aprila, moj drugar Goran Trninić, me zove i kaže: „Brate, ja ne mogu više durati! Ajmo paliti na vodu“. Moj odgovor je odzvonio pozitivno, “Naravno”! Kratak dogovor gdje, šta, kako, kad i eto nas na LILOOET-u. Znajući iz predhodnih godina, da je ovo fantastična destinacija, a na njoj još bolji ribolov uputimo se 14. maja put planina Olimpijskog Whistler-a.

LILOOET RIVER Maj 15 002 webLILOOET RIVER Maj 15 037 web
LILOOET RIVER je rijeka koja izvire negdje u vrhovima MOUNT CURIE-a prolazi kroz klisuru i u Indijanskom naselju Pemberton, sa još jednom rijekom (BIRKINHEAD), pravi Lilooet jezero! Dalje nizvodno oprilike 25km, opet počinje rijeka. To je naša destinacija!

LILOOET RIVER Maj 15 043 webLILOOET RIVER Maj 15 033 web
Na samom izlazu iz jezera u nekih 200 m toka, jedan fenomen se događa svake godine u isto vrijeme (početak maja do kraja juna). Mali salmoni, jednogodišnjaci, kreću na svoj put ka moru (oko 600km do okeana) i još 5.000km do Aljaske! Na izlazu iz jezera prave milionsku koncentraciju malih riba zbog kojih dolazi DOLLY WARDEN!

Dolly warden je rođak pastrmke, salmonidna vrsta, veliki predator! Odlikuje se velikog glavom, ogromnim ustima i zubima! Tijelo mu je srebrne boje, sa žutim i karakterističnim PINK tačkama. Jednom riječju – predivna riba!
Nakom 3 sata vožnje iz Vankuvera, na vodu smo došli baš u zoru. Sunce je tek diralo visoke, snijegom okovane vrhove planina. Kad smo počeli da lovimo, iz iskustva od predhodnih godina, koristili smo samo teške strimere i woolly bugers. Boje strimera su pretežno bijele i srebrne nijanse (takvi su i mali lososi)! Nakon desetak pokušaja prvi udarac! Lijepa riba nekih 35cm. Znak da je ipak tu i da nismo došli uzalud! Veliki osmijeh nam je pokrio usta, jer smo znali da nije sam! Riba za ribom u narednih 3 sata nas je odvojila od ovdašnjeg svijeta. Bilo je kao u raju!

LILOOET RIVER Maj 15 031 webLILOOET RIVER Maj 15 036 web

U jednom momentu, ne baš snažan udarac, ali nešto poteško na štapu. Borba od 5 min mi je donijela najkrupnijeg doly warden-a od 53cm taj dan! Sve je bilo kao u bajci, dok nije zaduvao snažan vjetar, oko 9 sati. On nas je prisilio da spakujemo mahače i oprobamo neke druge tehnike. U dolasku i odlasku naišli smo na mrkog medu i nekoliko srndaća, prošli kroz Indijanski Rezervat i „kupili“ prolazak sa kutijom cigareta. Indijanci su miroljubivi, ali ipak.
Divljina nam je ušla u dušu i ucinila nas nedodirljivim na momente! Bjeg iz grotla gradske vreve u netaknutu divljinu je jedini lijek za svakodnevni stres urbanog života! Sve u svemu, još jedna avantura za pamćenje i razlog zbog čega se živi!
LILOOET RIVER Maj 15 026 webLILOOET RIVER Maj 15 038 web

iz daleke Kanade veliki pozdrav i BISTRO!
SALE-PALE

Autor: Aleksandar Gaon

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*