Letnje imitacije za lipljane i potočare

Letnje imitacije za lipljane i potočare

collage letnje imitacije glava

Letnje imitacije za lipljane i potočare
Moj izbor za leto

Ovih pet  imitacija koje će vam doneti uspeh prilikom lova lipljana i pastrmki na rekama na kojima je sada preko leta mali vodostaj i veoma teško je prevariti opreznu ribu! Male su veličine i imitiraju insekte koji se u ovom periodu pojavljuju na vodi (sitne jednodnevke, emerdžeri, kedise i mrave)
Evo tih imitacija kojima puno verujem leti: CDC mravac, Bits nimfica, CDC&Elk kedis, Spent i emerger

mravac web

CDC Mravac
Udica: 24, Telo konac premazan uv lakom, Krila dve niti fleša i dva vrha cdc-a.
Izrada je laka – prvo se uhvati fleš, pa cdc. Višak cdc pera se podkrati na 45 stepeni i učvrsti dobro, tako se dobije grudni segment. Pređe se nazad i napravi guza. Završni čvor i UV lak na kraju. Bio sam primoran na ovo jer ove potopljene imitacije bolje love od klasičnih imitacija mrava. Ne pecam često na mokre muve, pogotovu ne ovako sitne. Pa je ovo neka alternativa. Fleš na mravcima uvek dodajem jer njihova krila daju sličan odsjaj. Za sad je ovo prototip, sutra ću ga možda probati

biots nimfica web

Biots Nimfica
Materijal potreban za ovu nimficu je rep coq de leon, telo biots olive, grudi konac oranž i crni, zaliveno UV lakom. Tungsten 3mm rainbow, udica jig #14.

CDC elk kedis

CDC&Elk kedis
Klasičan cdc&elk, koristim je od 20ice do 10ke, super muva za pretraživanje vode. Odlično pliva i zbog beljenog jelena odlično se vidi. Lipljan i pastrmka … sve je jede.
Na Limu sam je koristio dok ne ostane bez elka skroz. Lipci je unakaze.

spent web

Plivajuća nimfa ili spent
Plivajuća nimfa ili Spent zavisi od situacije kako je riba vidi. Super za prelive i ne baš prejake brzake. Riba je kad joj je vreme sigurno uzima. Telo bilo šta ako boja odgovara trenutku. Rebra obično fleš. Rep i krila cdc pero.

emerger web

Emerger od pera čaplje
Emerger od jednog isperka sive čaplje. Odlična muva, preporuka jednog engleza. Vezuje se baš brzo. Konac se uhvati blizu okceta. Dođe se do repa i uhvati se jedan isperak od čaplje, konac se vrati do mesta gde treba da budu grudi. Isperak se gusto namota i pričvrsti koncem. Tad se hvataju samo dva cdc pera. Učvrste sa par namotaja i odseče se višak. U dva max tri namotaja se dođe do kraja udice i sa isto toliko namotaja se unakrst vrati do grudi. To su rebra i zaštita muve. Od viškova cdc-a koji smo odsekli se iščupa 10ak isperaka i meko se nadabira. Sa time se dobiju grudi i nožice, male grudi i par isperaka da štrče. Završni čvor i to je to. Brže se pravi nego što mi treba ovo da napišem. Vrhovi cdc-a su malo duži nego kod bosanskih emergera, al’ ribi to ne smeta.
Muvu ne mastim. Samo operem, posušim papirnom maramicom i nastavim da pecam.

Vlado Gradac
Vlado s prelepom potočnom pastrmkom s reke Gradac

Lep kolaž Vladinih ulova na sitnije imitacije:

collage ulovi

Ovo je moj izbor mušica i nimfi za leto i male vodostaje. U njih verujem i lepo na njih lovim!

logo oholiBistro – Vlado Oholi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*