Lašva – Revir I.P. Oko

Lašva – Revir I.P. Oko

Odmoriste revira IPOkoPredstavljamo: Revir I.P.Oko Busovača

Na rijeci Lašvi u općini Busovača 03.08.2008.godine otvoren je fly fishing revir I.P.Oko. Vrijedni ljudi, ribolovci iz udruženja Busovača višemjesečnim radom napravili su pravi “mali raj” za sve sportske ribiče koji vole provoditi dane brojeći “ugrize” pastrve, lipljena, mladice…

Brojne prolaznike zaintrigira upravo lokalitet pomenutog revira, jer se nalazi uz glavnu prometnicu koja povezuje gradove Srednje-Bosanskog kantona. Putnici su već navikli da kroz stakla svojih automobila mogu vidjeti napaćenu rijeku Lašvu kako umorna nosi tone pvc  otpada tko zna gdje, dok se jedan ne tako mali dio materijala kači za žile žalosnih vrba, kao da joj žele nametnuti neželjeni nakit bez sjaja.

Ali preko noći izgled ljepotice Lašve se mijenja! Ribolovci zagrću rukave i od ništa stvoriše i otvoriše svoj kutak za odmor, svoj revir. Gostoprimljivi Busovljaci sa zadovoljstvom dočekuju svoje goste iz svih krajeva ex-Juge. I sami se svaki dan uvjeravaju kako se dobar glas doista daleko čuje. Često znamo reći da smo rijeci Lašvi vratili život i uistinu je tako, jer 1.500 kg pastrve dovoljan je razlog da voda proključa. Svakim danom mi, iz sportsko-ribolovnog društva Busovača, dobijamo samo komplimente i pohvale od strane naših gostiju, ne samo ribiča, nego i onih koji su istinski ljubitelji prirode, onih koji u dane vikenda provode vrijeme šetajući i posmatrajući reakcije uzbuđenih ribiča.

Lasva u reviru1

Lasva u reviru

Ono što posebno raduje je činjenica da je rijeka Lašva, iako opterećena raznim otpadnim materijalom, uspjela održati autohtone vrste potočnu pastrvu, lipljena i mladicu. To je još jedan dokaz da voda nije i hemijski zagađena, stoga uz malo volje i htjenja (kao u našem slučaju) možemo imati vrhunske uslove za unapređenje ribolovnog turizma. Treba naglasiti da je revir I.P. Oko u prvih 60 dana rada izuzetno dobro posjećen što dodatno ohrabruje, ali i obavezuje na ozbiljnost.

Ulov-na-reviru

Kanite li posjetiti naš kutak za odmor proći ćete putem kojim je išla uskotračna Austro-Ugarska pruga koja je, ne tako davno, spajala mnoge ljude baš kao što i danas čini. Rijeka Lašva je planinska rijeka idealna za mušičarenje stoga u narednom periodu namjeravamo organizirati takmičenje kako bi u naš grad doveli sve najveće majstore fly fishinga. Na taj način bi dodatno afirmirali ovaj izuzetno lijep sport koji ionako svakim danom dobija sve veći broj simpatizera.

Dodjite i uvjerite se u sve ljepote i uzbuđenja koje vam nudi rijeka Lašva i ljudi koji o njoj brinu. Čekamo vas!

BISTRO!

Ivica Tomičić

U okviru:

Na poziv ljubaznih domaćina ekipa uredništva lista Mušičar je u avgustu posetila ovaj lepi kutak. Stvarno se vidi da je puno truda, novca, volje i znanja upotrebljeno da se uredi priobalje i sama reka, u celoj dužini revira. Dobar put do mesta za odmor i pristupačna obala, te sam krajolik deluju iznenađujuće kada se zna da je do skora to bilo mesto od koga se zaziralo.
Proveli smo predivan dan u druženju i pecanju. muhe koriscene u reviruNalovili smo se riba, na nimfe i strimere, a pred mrak i na suve mušice. Sve ribe smo pustili.
Moj saradnik iz Novog Sada, Predrag Pašćan je imao zadovoljstvo da ulovi, na belog strimera, trofejnu kalifornijsku pastrmku (60 cm). Ribu je pustio nakon slikanja i reanimacije. Iz Travnika je došao Suzi da nas vidi. Domaćini su nas lepo ugostili i obećali smo da ćemo ponovo doći. Bistro prijatelji!

Pedja-s-ulovom-kalife-60cm

Pedja-s-ulovom-kalife-60cm-merenje

Pedja-pustanje-kalife-60cm

 

Loading