Lapland 2016. – I deo

Lapland 2016. – I deo

6-vidaelven

Lapland 2016. – I deo

Još u ruci imam zamor sa mahanja u Plavu, subota tik što smo doputovali iz Crne Gore. Malko ukočen zbog dugog puta pružio se na sofi, valja odmoriti. Poziv prijatelja Maria i priče na dobro poznatu temu. Poziv, molim! Nisam bio siguran da nije san, ipak od čoveka kakav je Mario to je uvek za očekivati.


Mario me poziva na odlazak u Lapland s njim i ekipom. Biću njegov i Gaćin gost. Dve nedelje ribolova i druženja!!! Naravno odmah se prihvata poziv. Sutradan sam uzeo avionsku kartu (preko interneta) i sve je već bilo rešeno. Let avionom je 17og avgusta, dakle nešto manje od mesec dana za vezivanje potrebnih muha. Kutije prazne, odlučujem se samo za vezivanje suhih muha na osnovu iskustva iz predhodne godine. Uzima se pred put preko potrebna suhotina, sir, rakije, vina i još po nečeg, valja će to! Pomažu mi i prijatelji u pripremi. Pošto će Ivan toga dana biti na pecanju u Bosni, Zvonko će me odbaciti do aerodroma Surčin. Nikad ugodniji let i eto konačno prizemljen na tlo Švedske

Dolazak

U holu dobro poznata faca, naravno u bermudama! Put do Arboge uz prisećanja, iskustva i raznoraznih životnih situacija koje se razmenjuju, a ja kao najmalađi član imam puno da učim. Otvara se rakija, piva, reže slanina, čvarci i sir, kreće da se zahuktava atmosfera.
Sutra nam dolaze Gaćo i Sejdo. Troka je bio pod znakom pitanja, ali je ipak uspeo doći preko Osla i Geteburga. Mario je ponovio arsenal sa nekoliko izuzetnih štapova poput loop crosa, hardy sinatrixa i orvis helois 2 kao i par čekrka, a ima i kakvih sitnica. Unapred se radujem testiranju ovih štapova na reci. Tu mi Mario pokazuje i nove “krpice“.

1-okupljanje-kod-maria
Okupljanje-kod-Maria-Troka-Sejdo-Jovan-Gaćo

Kreće prekomerno uživanje u hrani. Pre svega Mario je izuzetan kuvar, uživam jedući giros koji je pripremi za ručak. Za večeru Sejdo donio teletinu i rakove, a Gaćo raznorazne sireve. Opet se prepreda koja muha se valja vezati na kraju tipeta. Kod Maria za stegu sedam i motam mrave koji su falili prošle godine.
Dan pre puta i odlazak u kupovinu hrane i nešto od ribolovnog pribora što uvek nedostaje. Ekipi se na dan putovanja priključuje i Samir, Saudinov zet. I Saudin je trebao sa nama, ali je na žalost zbog posla bio sprečen. Očekujemo ga u ranim jutarnjim časovima. Pakuju se stvari u gepeke i pravac Amarnes!
Tog dana je meni bio rođendan i uz čestitke i poklone nastavljamo ka našem cilju. Upoznajem se sa Samirom pošto sam njegov saputnik i normalno zajedničkih tema za razgovor ima milion. Prelazimo dobar deo Švedske, a medved koji prelazi reku nam daje do znanja u kakvo bespuće smo se uputili. Stižemo u večernjim satima, gledamo vodostaj koji je pao u odnosu na prošlu godinu.

2-jutro-u-amarnesu
Jutro-u-Amarnesu
3-gaco-mario-i-samir-spremni-za-akciju
Gaćo-Mario-i-Samir-spremni-za-akciju


Ribolov

6-vidaelven
Vidaelven        

Nema spavanja, bar što se Troke tiče tako da smo do 3h izjutra svi na nogama. Kava i plan da odemo na revir. Oblačenje, dozvola i već smo u vodi. Rojenja nema, a riba neaktivna i uspevamo da prevarimo tek po kojeg manjeg lipca. Pauza pa da vidimo šta dalje. Troka i Sejdo su uspeli ulovit kojeg većeg. Uglavnom riba se javlja na gnata i evropu 12.

4-gaco-se-ulovom
Gaćo-se-ulovom
8-titravci-delovi-na-kome-je-lipljan-aktivan-tokom-celog-dana
Titravci-delovi-na-kome-je-lipljan-aktivan-tokom-celog-dana

Samir je imo jednog velikog na nimfu, ali mu je spao usred borbe. Posećujemo i Šulon, pritoku Vidaelvena. Na Šulonu prošle godine se odlično lovilo na emeržere, a ni ova godina nije izuzetak. Podosta lepih riba i po koja možda previše borbena da se stiče utisak da imam mnogo veću ribu na štapu. Uglavnom mašem sa Gaćom i Mariom u ekipi. Uvek se okupljamo i delimo iskustva koja je najbolje radila muha i sve to uz cigaru i potezanje iz pljoske.

5-samir-se-dobro-barata-nimfom-i-ulov-ne-izostaje
Samir-dobro-barata-nimfom-i-ulov-ne-izostaje
9-lipljan-iz-sulona
Lipljan-iz-Šulona

Već u početnim danima se uviđa da je rojenja malo i da je riba aktivna u kratkim cugovima. Ovih lipljana od 50+ ima i lovimo ih. Ne izostaju.
Za par dana dolazi i ekipa iz Beograda na čelu sa Goranom Spasićem, Braćom Stakić i još jednim članom ekipe. Mario kao izuzetak domaćin im je rezervisao kućicu i objasnio kako da dođu do kampa, takođe on će im biti vodič i pokazati terene. Lovi se uveliko, kratki cugovi, ali veliki lipci.

11-moja-malenkost-i-srebrni-vitez
Moja-malenkost-i-srebrni-vitez
7-goran-sa-ulovom-lepog-lipljena
Goran-sa-ulovom-lepog-lipljena

Trofejni lipljeni

Troka je zakačio baš ogromnog, na procenu riba je imala 60+cm. Ali usred ne nošenja meredova kao i to da je lipac imo sreće odlazi pred samim nogama Trokića i time se raspreda priča o tome koliki je zaista bio taj lipljan s obzirom da nikad nije stigao do metra.

12-trokin-trofej
Trokin-trofej
13-mario-i-kapitalac
Mario-i-kapitalac

Beograđani se nisu baš dobro snalazili, naravno tu je i činjenica da je riba poprilično neaktivna tako da i pored naših saveta i muha nisu im baš polazilo za rukom da prevare dosta lipaca. Goran se najbolje snašao i nimfom je dobro lovio.
Mario je Samira navukao na lov suhom muhom i izuzetno mu se to dopalo tako da je do kraja boravka lovio suhim muhama. Imao i sreće da na početku lova suvom pronađe kraj reke kutiju punu suvih muva, srećan lov! Uspevao je uloviti 30tak riba dnevno i bio naravno srećan zbog odličnog ribolova. Mario je takođe prevario dobar broj riba.

14-u-iscekivanju-da-lipljen-proradi
U-iščekivanju-da-lipljen-proradi
15-bg-ekipa-u-vodjstvu-samira
Bg-ekipa-u-vođstvu-Samira

Kraj Prvog dela!!! Uskoro i nastavak reportaže!

Jovan Ognjanović – Ogi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*