Kupa u Gorskom Kotaru

Svaki je dan blagdan kad si na Kupi u Gorskom kotaru, a jučer je baš i bio. Na rubu NP Risnjak lovili smo pastrve i lipljane i uživali u pogledima iz Kupe na Loške stijene i orlove koji su kružili iznad njih.

Veseli brojnost riba posebno pastrva svih uzrasnih kategorija, ali i lipljana koji nisu više kupski sirotani (kako ih je u jednom starijem članku nazvao A.Puškadija, misleći pritom na male dimenzije i brojnost lipljana) te su sad u većem broju i napucani snagom, prosjeka 37-40cm ko’ vojnici u stroju!

Vrijeme je bilo nestabilno, sa provalama grmljavine i munja, ali smo uspjeli izbjeći kišu. I kako se sa prirodom nikad ne zna, očekujući večer i pojačanu aktivnost riba (večernji skok) dočekao nas je „idiotski “ porast vodostaja za 10cm (od te kiše u brdima koju smo zadovoljno izbjegli) sa zamućenjem vode i od suhe muhe ništa, ali to nam uopće nije bilo važno!

Neobičan kolorit za kupsku pastrvu, gust raspored crnih i crvenih točkica na zlatnoj podlozi, ali meni jako lijepa kombinacija boja.

Masna peraja (pina adiposa) svojevrsan otisak prsta za svaku pastrvu zasebno obojan odnosno odtočkan

Masna peraja (pina adiposa)

Malo o faktima: Dnevna dozvola je 150kn (oko 20€) može se uzeti u Brodu na Kupi u kafiću Zrinski, smještaj je isto otprilike toliko, ima dosta iznajmljivača tamo tako da nije problem!

U samom NP je sve skupa dnevna sa ulaznicom za park 150kn + 45kn ulaz (vrijedi za 2 dana). Ovo gdje smo mi lovili je Ložac, Osilnica, Hrvatsko, ušće Čabranke.

Dođite i uživajte. Bistro!

Igor Miskulin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*