Krivolov: Boka bez ribe

Ako se ovako nastavi, zaliv će ostati bez ribe

U Bokokotorskom zalivu ima dosta krivolova i ako se nastavi izlovljavanje ribe u ovoj mjeri, neće se imati što loviti. Nema kontrole, nema nikakvog lovostaja, inspektor ne dolazi na pijacu da vidi koliki su primjerci ulovljene ribe

– upozorava predsjednik Kluba sportskih ribolovaca „Zubatac“ iz Kotora Ivan Krivokapić.

– Možete se uvjeriti da se prodaju primjerci, recimo gofa, koji nijesu duži od 20 centimetara, a onda možete misliti što se radi sa ostalom ribom – kazao je Krivokapić za portal Analitiku.

Krivokapić podsjeća da je Zakon o ribarstvu izglasan u Skupštini 2010. godine, ali se u suštini ne primjenjuje, jer su građani neinformisani.

– Samo ću vam navesti nekoliko primjera. Na kotorskoj pijaci moguće je naći palamidu ispod 45 centimetara, a takvu treba vratiti u more. U prodaji su i orade ispod 20 centimetara, ili rombun (arbun) ispod 15, a ovakvi primjerci se mogu naći i u restoranima – kaže Krivokapić.

On naglašava, da kada bi inspekcija radila valjano svoj posao, ribari koji se bave privrednim ribolovom ne bi imali tržište za ovakvu ribu. Prema njegovim riječima, slikovit podatak da je klub “Zubatac” izdao samo 134 dozvole, a zna se da u Zalivu ima mnogo više ribara.

– Klub je zadužen za edukaciju, ali ovdje je neophodna kontrola i angažovanje Ministarstva poljoprivrede i Instituta za biologiju mora – napominje Krivokapić. On apeluje da se više učini na suzbijanju krivolova, jer ukoliko se ovako nastavi, Bokokotorski zaliv će, kaže, ostati bez ribe.

– Ima plave ribe, jer se ona najlakše mrijesti, ali ostalih vrsta je sve manje. Mislim da je to činjenica koja upozorava da je krajnje vrijeme da se suzbije krivolov i poštuje zakon – kaže Krivokapić.

Izvor. Pobjeda.me

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*