Koža mu kao krljušt

Koža mu kao krljušt

decak-riba-web

DEČAK RIBA: Koža mu kao krljušt

Mališan iz Kine boluje od retkog genetskog poremećaja zbog kojeg trpi konstantne bolove, koža mu je suva i zadebljana i izgleda kao da po celom telu ima kraste.

Pan Ksijang, osmogodišnjak rođen u Kini, boluje od ihtioze, retkog genetskog poremećaja usled kojeg mu koža izgleda kao da je riblja krljušt. Njegova koža je suva i oštećena, a na zglobovima ima zadebljanja koja mu onemogućavaju pokretljivost zglobova na rukama i nogama. Zbog stanja u kojem se nalazi dečak trpi konstantne bolove. On ne može ni da zaspi zbog iritantnog svraba. Najgore u celoj situaciji jeste što za oboljenje nema leka.

Inače, ihtioza je oboljenje zbog kojeg koža dehidrira i nema potrebnu vlažnost. Zbog suvoće ona je zadebljana, peruta se i ljušti. Osoboma obolelim od ihtioze, što je zapravo grčka reč za ribu, jedina terapija jeste konstantna nega. Oboleli se tretiraju visokohidrantnim kremama i uljima kako bi koža dobila kakvu-takvu vlažnost.

– U kožu moraju da se utrljavaju kreme i losioni kako ne bi popucala. Ukoliko se to dogodi, vrlo je verovatno da će uslediti neka infekcija, što za obolele može biti fatalno – kažu stručnjaci.

Podsetimo, prošle godine, emitovan je dokumentarac o tinejdžeru iz Vijetnama koji takođe boluje od iste kožne bolesti. Moguće je da je njegovo teško stanje posledica američkog hemijskog oružja korišćenog tokom Vijetnamskog rata.

Preuzeto: telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*