Kormorani ponovo zimuju na Drini

Kormorani ponovo zimuju na Drini

kormoran webKormorani ponovo zimuju na Drini

U priobalju Drine, od Malog Zvornika do ušća te reke u Savu, ove godine zimuje oko 700 kormorana, ptica grabljivica koje će na ovom području ostati do marta.
Na područje Malog Zvornika ovih dana je pristiglo oko 400 kormorana, dok nizvodno od Loznice do ušća Drine u Savu, prema proceni ribara, zimuje još oko 300 ovih ptica.

Kormorani su se pojavili na lozničkom području 1995. godine, a onda su se proširili i na Drinsko jezero u blizini Malog Zvornika. Prošle godine bilo ih je 1.000, a prethodnih godina ovde je zimovalo i do 3.000 kormorana.

Ove ptice nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe. Reč je o inteligentnim pticama, koje uspešno beže od lovaca čim ih osete.

Pripadaju vrsti nesita, lete brzinom od 60 kilometara na sat, a koristeći vazdušne struje, bez odmora mogu da prelete oko 1.000 kilometara. Love u grupama, tako što, lupajući krilima po vodi, isteruju ribu na površinu. Gnezde se na dalekom severu, u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj, a u Srbiju stižu u oktobru i ostaju do kraja marta.

Ovo je za ekologe dobra vest, a za nas ribolovce?

Preuzeto: www.nadlanu.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*