Kontra kuka – skidanje

Kontra kuka – skidanje

release-1

Kontra kuka – skidanje

Kako od obične udice sa kontra kukom napraviti udicu bez kontra kuke – barbless? Trend u svet je da se koriste barbless udice u ribolovu. Kod mušičarenja je taj trend zaživeo i primenjuje se u slobodnom ribolovu i na takmičenjima. Jedan je od preduslova za C&R pokret. Vraćajte ribe!

Barbed-vs-Barbless-Hooksbarbleess-hook

Postoji više načina kako to uraditi.

1. Pritiskanje kontra kuke na udici klještima ili peanom pre početka pravljenja mušice,

2. Stiskanjem u stegi i

3. Skidanje kontrakuke turpijom.

Svaki od ovih načina sam po sebi snosi i određene posledice po udicu, ali je to neminovno, ako mislite loviti vašim imitacijama na revirima gde su obavezne barbless udice ili udice sa stisnutom kontrakukom.

hook_pointcatch-8IMG_3172-barbed-and-barbless-hooks-low-

Na takmičenjima u okviru FIPS-a svi takmičari moraju imati imitacije, koje su urađene na udicama bez kontrakuke. Tokom takmičenja se proveravaju imitacije kojima love od strane sudaca! Ako se utvrdi da postoji kontrakuka, ulov se poništava! U slučaju da se ponovi sledi crveni karton i isključenje sa takmičenja.

fishing rulesbarbleess-hookBarb Vs DeBarb Image 03-lrg

Izvod iz pravilnika o takmičenjima pod okriljem FIPS – Mouche

“ … Mušice veličina po slobodnom izboru bez kontra kuke. Trup mušice ne smije prelaziti dužinu udice. Udica mora biti orginalna, a ne modificirana, to jest „stisnuta“ i da ne zapinje ….”

“… Crveni karton za … Ako lovi ribu sa neispravnim mušicama bez kontra kuke, ..”

P7200215

Evo i slikovitih prikaza kako skinuti kontrakuku s udice

Skidanje pomoću klješta ili peana

barb-perpendicularbarb-parallelbarbless-header web

Skidanje uz pomoć stege:

PC050029F31de-barbing web

Skidanje turpijom:

skidanje turpijom

 

Izvod iz knjige: The Fly Tier´s Benchside Reference to Techniques and Dressing

06052014-DSCF9825

Preparing hooks
Preparing the hook for tying typically involves three procedures—debarbing, sharpening, and securing the hook in the vise.

De-barbing Hooks
The simplest and best solution to the problem of debarbing hooks is to avoid it altogether—that is, to use hooks manufactured without barbs. Such hooks have the strongest points, since the structural soundness of the wire is not compromised by the barb cut. Barbless hooks, however, are available in only a limited selection of styles and sizes and tend to be expensive—a fact that perplexes many tyers. In most hook making, the barb itself actually simplifies certain manufacturing operations, most notably forming the hook bend. Thus barbless hooks require alternate production techniques, which can make them more costly. Hence most tyers prefer to remove the barbs themselves.

Preparing hooks 1Preparing hooks 2

Lovite na imitacijama bez kontrakuke i puštajte ribu. Na slobodnoj vodi se pridržavajte pravila o broju i veličini dozvoljenog ulova, te zabrani zbog mresta.
Vraćajte ribe da bi i u budućnosti imali šta da lovite. Veće je zadovoljstvo uloviti ribu i vratiti je nego pojesti je. Bistro!

Priredio IK/OnlineMušičar

nalepnica musicar web malecka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*