Koja je cena čistije Srbije?

Koja je cena čistije Srbije?

ekologija

Koja je cena čistije Srbije?

Srbija je u velikoj meri uskladila propise sa zakonodavstvom EU u oblasti ekologije, a njihova primena će koštati oko 10 milijardi evra. Najviše košta regulisanje otpadnih voda, ali i upravljanje otpadom i sprečavanje industrijskog zagađenja, rekao je Miroslav Tadić iz Ministarstva energetike i životne sredine.

Tadić je rekao da su u toku pripreme za početak pregovora sa EU za poglavlje 27, koji se odnosi na životnu sredinu ističući da su organizacije civilnog društva dobrodošle u pregovarački tim za tu oblast.

Tadić je u Skupštini Srbije, gde je održana sednica radne grupe „Životna sredina“ Nacionalnog konventa o EU na temu „(Ne)mogućnosti učešća organizacija civilnog društva u procesu pregovaranja Srbije sa EU u oblasti zaštite životne sredine, rekao i da će radna grupa za poglavlje 27 biće formirana do kraja godine. On je podsetio da je Srbija do sada usvojila više od 70 zakonskih i podzakonskih akata usklađenih sa evropskim zakonodavstvom u oblasti ekologije.

Predstavnici organizacija civilnog društva i privrednika zatražili su da budu uključeni u pregovarački proces sa EU, navodeći da imaju stručnjake koji mogu da pomognu državi. Oni zameraju državi na, kako su rekli, netransparentnosti oko priprema za pregovore, i na tome što je samo predviđena mogućnost za uključivanje civilnog sektora, ali nije propisana obaveza.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji u Srbiji (NK EU) je jedinstven projekat koji ima za cilj institucionalizaciju stalnog tela u okviru kojeg se vodi tematska debata predstavnika državne administracije, političara, nevladinih organizacija, stručnjaka, profesionalnih organizacija i šire javnosti o budućem pristupanju Srbije EU.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta Srbije za proces EU integracije i stvaranje foruma za trajnu i javnu debatu o evropskoj budućnosti Srbije koja bi obuhvatila i regione u zemlji.

Radna grupa za životnu sredinu je bila sastavni deo šireg projekta, kampanje Zelena inicijativa, koja predstavlja mrežu 22 organizacije građanskog društva u Srbiji, čiji je član Evropski pokret u Srbiji.

Grupu je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a partneri na projektu su Institut za održive zajednice (ISC), Balkanski fond za lokalne inicijative, Centar modernih veština, Mladi istraživači Srbije, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža 13 ekoloških organizacija Zelena lista Srbije, a sprovodenje projekta pomogla je i Skupština Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*