Knjiga – Tying emergers

Knjiga – Tying emergers

P1000691ART: TYING EMERGERS, JIM SCHOLLMEYER and TED LEESON

Izdavač Frank Amato Publications, 2004

Website: www.amatobooks.com

ISBN 1-57188-306-1

Cijena 35 funti preko www.anglebooks.com Coch-y-bonddu books

Knjiga sadrži 17 poglavlja na 344 stranice formata A4. Papir je izuzetno kvalitetan, a fotografije su vrhunski sačinjene.

Prvo poglavlje je posvećeno oblikovanju emergers mušice, gdje je tijelo uronjeno ispod vodenog filma, a ostala konstrukcija se vidi iznad vode i drži tijelo u horizontalnom položaju – flush-Floating Emergers. Druga dva oblika su gdje tijelo visi ukoso ili okomito, a krila i nožice ga pridržavaju u tom položaju uz vodenu površinu – Descending-Body Emergers.

Detaljan opis udica: karakteristike i oblikovanje. Od materijala, koji se najviše koriste za ove mušice, opisani su CDC pera u četiri kategorije i noga američkog zeca – Snowshoe Hare´s Foot.

U poglavlju 2 razrađene su osnovne tehnike vezanja u 29 naslova.

Poglavlje 3 je posvećeno pravljenju svlaka/košuljice koji se vuku iza mušice koja se izliježe iz omotača nimfe ili pupe. Opisano je 20 svlakova – Shuck i 5 mjehur košuljica – Bubble Sheaths.

U sljedećih 14 poglavlja opisuju se mustre grupisane prema načinu pravljenja i obliku. Sistemom fotografija korak po korak sa sažetim tekstom i uputama, te popisom potrebnih materijala i imenom vezača dat je veoma razumljiv i lako prijemljiv tekst. Ukupno je angažovano 103 vezača iz cijelog svijeta, među kojim su i dva Slovenca i Bugarin (najbliži našim prostorima). Zastupljene su imitacije majskih mušica – Mayfly u 99 mustri, dlakokrilaca (tulara) – Caddis 49, komarci, mušice – Midge 61, kamenjarke – Stonefly jedna i 24 mustre All – Purpose, mustre za svaku priliku.

Mustre emergers – mušica koje završavaju život u vodi i kreću na zrak na svoju zadnju etapu života, samo da bi položili oplođena jaja i u tom momentu kada napušta ”vodeno” ruho – košuljicu u želji da poleti po prvi put i dočepa se sigurnosti na kopnu: kamenu, stabljici trave, grani drveta, drvenom stubu pri obali ili dalje od vode. To je za insekte najopasnija faza, a za ribe gozba. Ovaj oblik insekta je najtraženija riblja hrana i zato su mušice – imitacije ovog oblika najefikasnije u ljetnom periodu, kada se izliježu mušice. Svi mušičari posvećuju veliku pažnju ovim mustrama.

P1000702 P1000693 P1000700

Knjiga je vrijedna cijene, a obilje mustri omogućuje da svako odabere ono što mu najviše odgovara.

Komentar knjige: Alija Kahrimanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*