Knjiga The Compleat Angler Izaak Walton

Knjiga The Compleat Angler Izaak Walton

„Savršeni ribolovac“ Ajzaka Voltona

Knjiga The Compleat Angler (kod nas prevedena kao „Savršeni ribolovac“ Ajzaka Voltona (Izaak Walton) je, posle Biblije i Šekspira u Velikoj Britaniji najčitanija knjiga svih vremena!
Ovo nije samo knjiga o ribolovu, ovo je remek delo kompletne književne umetnosti. Prvo izdanje je štampano polovinom 17. veka, tačnije 1653. godine. Posle tačno 366 godina, ova knjiga je isto toliko aktuelna kao i u vreme kada je nastala.
Neizostavno štivo, koje bi trebao da pročita svaki ribolovac koji drži do sebe. Još je bolje (ko može) pročitati knjigu u originalu, kako bi se osetila sva lepota i arhaični stil tadašnjeg pisanja, mada jeste teže od čitanja na srpskom jeziku. Knjiga je na sreću i kod nas prevedena, pa više nema prepreka da se uzme u ruke i pročita.
Mada je i sam Volton po tom pitanju veoma jasan:
„Ako neko ko nije, misli da može postati ribolovac iz knjige, imaće teži zadatak nego izvanredni mačevalac gospodin Hejls, koji napisa „Privatnu školu odbrambenih veština“. Ta veština se ne uči na rečima nego vežbom, a tako i pecanje, jer pecanje je kao matematika – nikada se potpuno ne može savladati. Nikada, tako da će biti uvek nešto novo da se sazna“.

Vladimir Jovicki Jovis

Dodatak: Prevedena je na srpski jezik kao „Savršeni ribolovac“.
Više o knjizi ovde.

Imam je i pročitana je, a poklanjao sam je i takmičaru na JPK (jadransko podunavski kup u mušičarenju) koji je ulovio najveću ribu, tamo gde sam bio pozvan od strane organizatora.

Ivica Rajković iz CG sa Poklon knjigom na JPK Gacka 2017. i Bugarin Marius Mitov sa urednikom lista Mušičar Ivanom Korhnerom i knjigom na JPK Đetinja 2018. Obojica su se obradovali knjizi.

Najveći ulov na JPK Gacka 2017. Ivica Rajković
Ivica Rajković iz CG sa poklon knjigom i Organizatorom Zlatimir Kostelić i urednikom Ivan Korhner na JPK Gacka 2017.

Najveći ulov na JPK Đetinja. 2018. bugarin Marius Mitov
Bugarin Marius Mitov sa urednikom lista Mušičar Ivanom Korhnerom i knjigom na JPK Đetinja 2018.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*