Knjiga: Pike fever

Knjiga: Pike fever


Mogu se pohvaliti da u mojoj kućnoj biblioteci imam gotovo tisuću naslova o sportskom ribolovu i ribama. To je neka moja skrivena pasija. Počeo sam skupljati ribolovne knjige i nabavljati ih širom svijeta još od gimnazijskih dana. Tematski su vezane za razne tehnike ribolova, kako na slatkim vodama tako i na moru, ali i ribama i slavnim ribolovcima.

Na žalost posljednjih godina gotovo da i nema novih naslova s ovih naših prostora. Srećom, u svijetu izdavačka djelatnost nije zamrla, unatoč internetu i društvenim mrežama. Poslije Pickeringove natjecateljske (auto)biografije, koja mi je iz Engleske stigla prije koji mjesec, neki dan je moju biblioteku obogatila i knjiga – Pike Fever. Da biram knjigu godine, što se tiče ribolova štuke, to bi onda ove godine bila upravo ta knjiga. Poklonio mi ju je stari prijatelj i suradnik, Božo Povijač, promotor i predstavnik (za Hrvatsku) danskih proizvođača ribolovnog pribora, prvenstveno štapova i varalica i dodatne opreme za spin ribolov – Westin i Kinetic. Tvrtka Westin je među zaslužnima što je knjiga Pike Fever 2018. ugledala svjetlo dana, a od 2020. i kao e-knjiga (sve informacije o preuzimanju na www.bursell.dk).

Pike Fever ili „Štučija groznica“ je, sasvim sigurno najopsežnije djelo (koje sam do sada imao priliku čitati) o ribolovu štuke, koje na gotovo 380 stranica velikog formata, na finom papiru, tvrdo ukoričena (u švedskom i engleskom izdanju) na zanimljiv i informativan način, upoznaje čitatelja s najnovijim saznanjima o sportskom ribolovu na štuke. U velika tri poglavlja opisana je biologija ove ribe, tehnike i taktika ribolova na nju, umjetnim i prirodnim mamcima, spin, fly-fishing tehnikama i ribolovom kroz rupe u ledu, kroz sva godišnja doba i vremenske uvjete, kako s obale tako i iz čamca. Opisane su najnovije „male tajne“ ribolova varalicom i na prirodne mamce, koje će odlično doći, kako početnicima tako i iskusnim ribičima, ali i onima koji žele uloviti još koju štuku više, dužu od metra.

Naravno, opisan je i pribor za različite vrste ribolova štuke, a u zadnjem poglavlju i stručne analize i statistike vezane uz ribolov i uspješnost ribolova pojedinim modificiranim (udice!) tehnikama ribolova. Ono što je revolucionarno u knjizi je prikaz novih mamaca (umjetnih) i modernih tehnika ribolova štuke, novih „sistema“ na umjetnim varalicama i mrtvim kederima, koje udvostručuju postotak ulova.

Autor knjige je Jens Bursel, poznati danski ribolovac, koji štuke love od kad zna za sebe širom svijeta, biolog po struci, autor brojnih članaka i knjiga o ribolovu štuke i promotor Westin pribora.

U pisanju ove knjige pomoglo mu je još pet poznatih danskih ribolovnih novinara, biologa, fakultetskih profesora, a nadasve ribolovaca na štuke, eksperata za pojedine tehnike. Theis Kragh je sveučilišni profesor, stručnjak za ribolov varalicama i trolling na štuke. Rasmus Ovsen je svjetski poznati ribolovni fotograf i stručnjaka za mušičarski ribolov štuke, Henrik Olsson i Soren Beck, su slatkovodni biolozi, od kojih je ovaj drugi specijalist za migracije štuke. Fredrik Eritisian-Hansen, inače financijski savjetnik, bio je zadužen za dio knjige o ribolovu na velike štuke.

Siniša Slavinić predstavlja knjigu „Pike Fever“ – Jens Bursell

Siniša Slavinić

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*