Knjiga – Mušice za Laxa

Knjiga – Mušice za Laxa

naslovna malaKnjiga – Klasične mušice za Laxa
Klassiska Laxflugor
Monster och Historia
Mikael Frödin

Kada sam bio u Švedskoj, prijatelj Mario mi je pokazao jednu knjigu u kojoj su objašnjene sve pojedinosti vezane za opis, izradu, vrste i mustre mušica za lov laksa (salmona – lososa).
Knjiga me je dojmila i bez obzira što je za mene na nerazumljivom jeziku – švedskom odlučio sam je podeliti s vama.

Tehnika štampanja je pun kolor. Svako ko pokušava uloviti lososa mahaćim priborom bi trebao imati ovu knjigu.
Retka je u slobodnoj prodaji. Ima je po antikvarnicama i aukcijskim prodajama.

Izdavač: Raben and Sjogren (1991.)

Tvrdo koričenje – 200 strana

Cena je od 30 – 50 dolara

Laxflugor fakta o knjizi web

Laxflugor web 1

Zavirimo malo unutar knjige

Laxflugor web 2

Laxflugor web 3

Laxflugor web 4

Laxflugor web 5

Laxflugor web 6

Laxflugor web 7

Ivan Korhner

1 Comment on “Knjiga – Mušice za Laxa

  1. Nisam lovio atlanskog lososa (Lax). Na Tihookeanskoj (zapadnoj) strani USA, gdje sam zivio, ga nema, ali zato ima pet drugih vrsta: pink (najbrojniji), silver (najborbeniji-fantasticno, cesto iskace iz vode), king (najveci), sokaj (najukusniji-posebno dimljen, a svi se dime!), dog (najjaci), koje sam sve imao srece redovno loviti na musicu, kada pocnu ulaziti u rijeke ili uz obale mora kuda prolaze.
    Klasicne musice za atlanskog salmona-koje su inovirali Skoti, Englezi, Irci, Novezani i Svedjani su u stvari takmicenja u atraktorima i ljepoti boja, konstrukciji, a ne lovnosti, ma koliko da su pojedine veoma poznate. Ostao sam doslijedan u vjerovanju NASIM musicama, ali ja sam najvise i puno uspijeha imao na nasim poznatim OBICNIM mokrim musicama, sa nasih BiH, Hrvatskih, Slovenackih i iz Srbije rijeka i nasim lipljanskim-pastrmskim nimfama, te imitacijama ikre u svim bojama, cak malim 14, 12, 10…brojevima, samo na mnogo jacim udicama.
    Losos-salmon se ne hrani kada udje u rijeke, oni samo instiktivno reaguju na pokret, ili nastoje da uniste konkurenciju (ikra) ili gutaju komade mesa otpale sa drugih lososa-salmona. Neko ce se mozda cuditi, ali ponekada dodije kaciti ih jednog za drugim, zamarati, pustati ili ostavljati za jelo. Tamo sam se uvjerio da nasega ljipljana „…nema nigdje na svijetu…“.Bistro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*