Knjiga – Hemingway u ribolovu

Knjiga – Hemingway u ribolovu

hemingvej u ribolovuHemingway u ribolovu
by Ernest Hemingway,

Nick Lyons (Editor), Jack Hemingway (Predgovor), Nick Lyons (Uvod)
• Online cijena $ 15.00 ($ 13.50 samo članovi)
• Izdavač: Simon & Schuster Adult Publishing Group
• Pub. Datum: novembar 2002
• ISBN-13: 9780743219181
• Sales Rank: 69903
• 272 stranica

Opis
To je prva knjiga kako je Nobelova nagrada data autoru. On je puno pisao o ribolovu.
Od djetinjstva je Ernest Hemingway bio pasionirani ribolovac. Ribolovio je na jezerima i potocima u blizini obiteljske ljetne kuće na Walloo Lake, Michigan, i njegove prve priče i reportaže su često o njegovom omiljenom sportu. Evo, po prvi put u jednoj knjizi prikupljenih svih tekstova o ribolovu. Sve su to njegovi tekstovi o mnogim vrstama ribolova od pastrve u rijekama u sjevernom Michiganu do Marlina u Karipskom moru.

U “Pokretnim blagdanima”, Hemingway govori kako sjedi u Parizu i piše o tome što je najbolje znao – o ribolovu. “Onda kada dođe vrijeme da se zaustavim ne želim ostaviti rijeke” – su njegove riječi.
Priča, nezaboravan klasik, “Velika rijeka sa dva srca”, se od svoje prve pročitane riječi ne želi ostaviti. Morate je celu pročitati. Napisana je u dva dela i daje slikoviti opis lova pastrmki. Također je pisao članke za “Toronto Star” o ribarenju u Kanadi i Europi, a kasnije, za “Esquire” članke o njegovoj rastućoj strasti za veliki – game ribolov. Njegove posljednje knjige “Starac i more” i “Otoci na potoku” slave njegovo ogromno poznavanje oceana i njegova ljubav za ribolov. hemingvej u ribolovu 11cm

“Hemingway na ribarenju” je pun, raznolikih i fascinantnih priča velikog romanopisca o ribolovu. Od ranih, kako Nick Adams priča, i sjećanju, poglavlja o ribarstvu u Irati Riveru po suncu do kasnijih romana. Ova zbirka prikazuje tragove evolucije i veliku piščevu strast, i raspon njegovih interesa, a sigurno će koristi ribarstvu, pretvarajući ga u velikana literature. Ribičima i ljubiteljima velikog pisanja podjednako će dobrodoći ova važna zbirka.

Biografija
Nobelovu nagradu za književnost dobija 1954. godine. On je jedan od pravih divova moderne američke literature. Hemingway ima sposobnost da savršeno prikaže detalje pri opisu scene u prirodi. Svojim stilom pisanja je utjecao svakog ozbiljnog romanopisca iz druge polovice XX stoljeća. Svatko ga kad-tad pročita. Ne propustite!

Priredio: Petrović Slobodan

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*