Kazna za rasipanje vode 500$

Kazna za rasipanje vode 500$

Rasipanje-vode,-foto-1

Kazna za rasipanje vode 500$

Uprava za vodu američke države Kalifornije izglasala je uvođenje nove kazne do 500$ dnevno za rasipanje vode zalivanjem travnjaka i pranjem automobila. Kazna je uvedena u utorak jer je analiza pokazala da mere za čuvanje zaliha vode nisu uspele da dovedu do smanjenja potrošnje za 20%, već je potrošnja u Kaliforniji porasla i to usred najgore suše u poslednje četiri decenije.

Ipak, kažnjavaće se samo „nepotrebno zalivanje“ travnjaka i bašta, kada pritom voda otiče na ulicu, pri pranju vozila samo ako na crevu nema mlaznice, a biće sankcionisano i pranje crevom tvrdih površina trotoara i prilaznih puteva.

Nove kazne Rasipanje-vode,-foto-2.jpgsu nazvane istorijskim, ne samo zato što su bez presedana u Kaliforniji, već i zbog toga što je reč o prvom pokušaju da se na sve građane i firme prenese teret uštede vode koji je do sada bio samo na poljoprivrednicima i službama koje se staraju o zaštiti prirode.

Vlasti očekuju da će kazne u vreme suše najgore u Kaliforniji od sredine sedamdesetih godina, čije ozbiljnosti gradske vlasti i stanovništvo nisu u potpunosti svesni, sačuvati onoliko vode kolike su potrebe više od 3,5 miliona ljudi za godinu dana.

Od pravila o kažnjavanju su izuzete potrebe javnog zdravlja i bezbednosti, kao što je pranje uličica gde borave beskućnici, koji ostavljaju izmet i smeće, zatim ribanje grafita, i uklanjanje ulja i masti s parkinga.

Ukoliko kazne ne donesu očkivani rezultat, spremne su i druge mere, kao što je zahtev za lokalna vodovodna preduzeća da u potpunosti zaustave curenje iz cevi na šta ide deset odsto procenjene potrošnje vode, a uslediće i stroža ograničenja uređenja zemljišta i poskupljenje vode za potrošače koji troše više od proseka.

Zalivanje,-foto-1.jpg

Gradovi i predgrađa u potrošnji vode u Kaliforniji učestvuju sa oko 20 odsto, od čega je oko polovina potrošnja vode za potrebe napolju – van kuća, stanova i fabrika.

Poljoprivreda je bez konkurencije najveći potrošač vode, sa 75%.

Potrošnje vode u Kaliforniji je tokom maja ove godine za jedan odsto bila veća nego u istom periodu 2013. godine.

Preuzeto: RTS

 

Naš komentar:  I treba. Pijaća slatka voda će posati i postaje najveće blago. Online Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*