Kartice mušica: Mušičar broj 10.

Kartice mušica: Mušičar broj 10.

Panel 4: Malim mušicama u jesen

Svedoci smo da mušičarenje svakog dana sve više izlazi iz bio i geo okvira koje nude vode nastanjene lipljanom, pastrmkom i klenom. Veoma težak i sportski plen sve ćešće postaju crvenperke, skobalji, plotice, smuđevi, bucovi, štuke, … Moglo bi se reći da sve one imaju donekle zajedničke imenitelje sa salmonidama i klenom kroz istovetne ili slične imitacije.

Možda je ovo i donekle odgovor za još uvek preovladavajuće sportsko raspoloženje prema lipljanu i pastrmci, jer za njihov lov možemo koristiti gotovo sve tehnike i vrste mušičarskih mamaca, dok su ostale ribe donekle ograničene svojom hranom na određene grupacije veštačkih mušica.

Baš iz tog razloga u septembarskom izdanju pominjemo male imitacije dvokrilaca koje osim pastrmki i lipljana na većim kraškim vodama sa dosta vodene vegetacije u potpunosti odgovaraju i mnogim ribama koje ne pripadaju salmonidama. One mogu biti veoma uspešne i u daleko toplijim vodama u kojima dvokrilci (Chironomidae), krajem leta, predstavljaju preovlađujuću hranu kada su akvatični insekti u pitanju. Ako ste mušičar koji ne zazire od vezivanja na udicama ispod #18 i ne smatra da je izgubio ribolovni dan čak i kad lovi (i oslobađa) ribice od 15 – tak centimetara, pogledajte septembarski panel 4. Jednostavne i čvrste imitacije dvokrilaca koje sve možete vezati za manje od dva minuta neka budu uživanje za vas i kao vezača, ali i kao ribolovca. Ukoliko niste u prilici da se nadmećete sa debelim jesenjim lipljanima zapadno od Drine možda vas ponesu belice, crvenperke ili skobalji Morave, Kolubare, Save, …….
Kada je u pitanju boja imitacija, kod riba koje osim položaja i siluete zahtevaju praćenje i tog detalja, budite podjednako spremni na zelenu i crvenu, a malo ređe maslinastu i žutu. Određene vrste dvokrilaca mogu se svojom “veličinom“ popeti čak do udica broj #14, ali je njihova pojava karakterističnija za kasno proleće i duboku jesen.

Vezujte, posmatrajte i lovite.

Cluster MidgeCluster Midge

Udica: model za plivajuće mušice #18 – 22
Telo: isperci paunovog pera palmerovani glizli perom
Rebra: tanka zlatna žica
Krilo: isperci belog lojnog pera

Suspender MidgeSuspender Midge

Udica: model za plivajuće mušice # 16 – 20
Telo:  namotan crni biots
Rebra: tanka zlatna žica
Rep i traheje: tračica belog polistirena (omotač pakovanja tehničke robe)
Grudi: namotaji isperaka paunovog pera

Hatching MidgeHatching Midge

Udica: model za plivajuće mušice #14 – 20
Rep: isperci sivog cdc pera
Telo: crni konac
Rebra: tanka srebrna lameta
Grudi: namotaji grizli petlovog pera
Pokriv grudi: sivo cdc pero
Antene (traheje): vrhovi cdc pera nakon presavijanja i vezivanja glave

Chironomid pupaChironomid Pupa

Udica: model za pupe #16 – 18
Telo: crni konac
Rebra i grudi: zelena bakarna žica iz trafoa
Glava: staklena kuglica
Traheje: isperci belog cdc pera

Goran Grubić i Aleksandar Panić, avgust 2009.

www. flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*