Kartice muha: Mušičar broj 3.

Kartice muha: Mušičar broj 3.

Kartice muha: Mušičar broj 3.

Kako to uvek u svojim tekstovima ističemo, postići originalnost u uzradi neke veštačke mušice sa današnjim stanjem ponude materijala i milionskim brojem inventivnih vezača gotovo je nemoguće. Sa iskrenim pristupom kreiranju mora se priznati da se u velikom broju slučajeva pronalaze slični modeli nastali kao plod zapažanja i kreativnih sposobnosti dvojice ili više autora nekada i hiljadama kilometara udaljenih jedan od drugog.

U tom svetlu prikazujemo vam neke od uslovno rečeno “svojih” i godinama uspešno korišćenih imitacija faza u životu tularaša.

Ova zasigurno najbrojnija i sa stanovišta ishrane riba najvažnija grupa akvatičnih insekata pruža poligon za bezbrojne kombinacije ideja, materijala i pristupa samom mušičarenju. Pred vama su:

Hairy Sedge ili naša popularna Čupa (Goran Grubić) nastala kao traženje rešenja za brzo i čvrsto vezivanje imitacije plivajućeg tularaša podjednako upotrebljivog za brze, razlomljene tokove planinskih rečica, ali i stenovite virove, brzake i prelive reka gde izvrsno plutanje nekada treba da potraje i nekoliko dugih metara.

HAIRY-sedgeHairy Sedge – Čupa

Udica: bilo koji model za plivajuće mušice, 1-2 x dugog tela, # 16 – 8
Telo: dabing u boji imitiranog insekta, najčešće maslinasto zeleno i boje rđe
Rebra i noge: petlovo pero sa sedla, jake peteljke i nešto kraćih isperaka
Krila: snopić dlake elka
Noge: Pero petla sa vrata ili sedla, grizli ili braon

Napomena: najčešća kombinacija nogu na telu i ispred krila je grizli / braon mada mogu biti i u svim drugim upotrebljivim bojama, pa je Čupa time više koncept za vezivanje čvrste i bogato naperene visokoležeće imitacije nego strogo pravilo boja tela i nogu. Mašćenje ove imitacije je poželjno, mada nisu retke situacije, kada je krupne ribe pokupe i povučenu ispod površine.

Stocking larva (Goran Grubić) je još jedan način da se veže veoma upotrebljiva i trajna imitacija za lov pod površinom. Na njoj je prepoznatljiv izgled larvi tularaša koje ne grade kućice, pa su njene boje tela najčešće maslinaste, do svetlo braon. Novina kod ove imitacije je upotreba trakica od ženskih najlon čarapa za pokrive leđa i celih tela. Izrada je jednostavna, a mrežasti pokrivač veoma često doprinese malo dužem zadržavanju u zubatim ustima, dovoljno za bolje registrovanje napada i uspešnije kontriranje.

STOCKING-larvaStocking Larva

Udica: Bilo koji scud model, veličine # 12 – 6, dobro otežan olovnom žicom
Telo: konac u boji tela vrste larvi koje želimo da imitiramo
Rebra: fluo zeleni konac
Pokriv celog tela i leđa: Traka sivih ženskih čarapa
Grudi: Grublja facijalna dlaka zeca


Zelena Hydro lutka i Lutka Zečje uvo (Aleksandar Panić)
vezane su kao potreba malo detaljnijeg imitiranja lutaka tularaša dveju vrsta roda Hidropsyhe, koje u zreloj fazi odlikuju mramorna i potpuno siva krila. I na njihovim lutkama dominiraju slične boje, pa nije čudo, što su i same imitacije, tome prilagođene. Ovo stoga što je kod masovnijih rojenja tularaša neophodno približiti se imitiranom uzorku i bojom, pored siluete, veličine i pravilnog kretanja, prema aktivnoj ribi. Upotrebljeni materijali daju imitracijama veliku čvrstinu, što nije bez razloga, kada imate nekoliko sati aktivnosti i lova pastrmki, a ni jedno menjanje imitacije, zbog rasturanja njene forme.

ZELENA-hidro-lutkaZelena Hidro lutka

Udica: Scud ili emerger modeli udica sa olovnom žicom kao otežanjem # 14 – 10
Telo: Zeleni ili krem žuti trevira konac sa markerom nacrtanim tamnim poljima na ledjnom i stomačnom delu tela
Rebra: Konac za telo koji tvori isprekidane šare preko markerom zatamnjenih delova imitacije
Noge i krilni pupoljci: Leđno pero jarebice
Grudi: Tamniji dabing, marabu ili paunovo pero
Glava: Crni konac za vezivanje grudi

LUTKA-zecije-uvoLutka Zečje uvo

Udica: Scud ili emerger modeli udica, sa olovnom žicom kao otežanjem, # 12 – 8
Telo: Tamnija gruba zečija dlaka
Rebra: Tanja čekinja divljeg vepra
Noge: Vratno pero jarebice
Grudi: Zečija dlaka
Glava: Osnovni konac

Goran Grubić i Aleksandar Panić, jun 2008.

www. flyandtrout.com

Loading