Kako je sve krenulo? Mladen Merkaš Goranin

Kako je sve krenulo? Mladen Merkaš Goranin

Kako je sve krenulo? Mladen Merkaš Goranin

Nastavljamo sa serijom tekstova o našim autorima koji su pisali po ribolovačkim časopisima na teme mušičarenje i izrade mušica u prethodnim godinama. Autor tekstova je Trajko Božinovski.

MLADEN MERKAŠ GORANIN u daljem tekstu MMG (skraćenica koja je na neki način bila zaštitni znak za njegove originalne kreacije). Jedan od pionira YU mušičarenja.

Neprekidno je prenosio svoja praktična iskustva na tako razumljiv način da je retko ko ostao imun, a da se sam ne oproba u lovu pastrmke i lipljena.

Isto važi i za tehniku vezivanja mušica – jednostavan i nadasve razumljiv u opisu mušica i njihove praktične primene.

U tom smislu najveći zamah mušičarstvu dao je njegov LEKSIKON RIBOLOVNIH MUŠICA. Knjižica je izašla u decembru 1990 god. kao posebna edicija revije ZOV. Štivo je bilo namenjeno kako početnicima vezačima, tako i naprednijim. Prolaz vremena, po mom mišljenju samo joj povećava vrednost, tako da svako ko se bavi mušičarenjem treba da se potrudi da je ima u svoju arhivu.

Autor je dao osvrt na više od 300 mušica. Posebna vrednost prestavlja opis mušica jugoslovenskih autora. Tu nije zaboravio ni sebe, ali ne bez razloga. Bez velike pompe predstavio je seriju mušica koje dotad nisu bile ni misaona imenica.

Da predstavim neke od njih:

MMG Šišmiš

MMG Puh

MMG Nimfa kamenjarke 

Prednosti ovih kreacija su brojne: originalna boja, transparentnost i praktično neuništiv materijal za krila. Lovnost: autor kaže da su lovna tokom šest meseci u proljećno-ljetnjem periodu, a dosta njih i tokom cele godine (da, dobro je napisano-tokom cele godine). Ni izrada nije neka majstorija – prave se kao i svaki klasični tularaši. Mane? Ima samo jedna: teško dostupan materijal što ograničava izradu u veće serije.

Kreacije od preparirane životinjske kože su pravi rariteti. Jedna takva FROG CADDIS (u prevodu „žablji sedž“) pored dokazane lovnosti može se svrstati i u umetnička dela. Cena ovakvih kreacija u inostranstvo postiže vrtoglavu vrednost – kaže MMG.

FROG CADDIS (u prevodu „žablji sedž“)

Za kraj jedna dogodovština koja je naterala MMG-a da malo više razmišlja o lovu klena. Negde sredinom osamdesetih Urban je bio gost Merkašu. Lovili su na Kupi, a Urban, je po priznanju Merkaša, postigao odlične rezultate u lovu klena. Od tog događaja lov klena je i za njega postao podjednako interesantan kao i lov pastrmke i ljipljena.

MMG iz mlađih dana

Za ovaj prilog, mislio sam da bi bilo bolje pokazati crteže autora kako se radilo u to vreme.

Trajko Božinovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*