Kako da spasite telefon koji je upao u vodu?

Kako da spasite telefon koji je upao u vodu?

Pokvasen telefon

Pokvašen telefon – kako da spasite telefon koji je upao u vodu?

Moramo da budemo iskreni i da priznamo da nam se barem jednom desilo da prospemo neko piće po telefonu, da pokisne, da ga ostavimo na vlažnom stolu, da nam upadne u kadu, more, reku i još gore wc šolju.

Iskustvo koje imamo u servisu mobilnih telefona nam govori da su ovi kvarovi vrlo česti i da su u velikom broju uzrok kvarova koji su nepopravljivi. Priroda ovog kvara je takva da u slučaju da vam se mobilni telefon pokvasi morate brzo da reagujete (ako vam je stalo do telefona i podataka u njemu), jer svako odugovlačenje može da pogorša njegovo stanje.

Proizvođači mobilnih telefona Nokia, Apple, HTC, Samsung, BlackBerry, Sony, LG i ostali ne daju garanciju na pokvašene telefone tako da u tom slučaju morate sami da se pobrinete za svoj telefon i da uradite neke stvari pre nego što ga donesete u servis. Najveći problem kod kvašenja mobilnih telefona i ostalih elektronskih uređaja je što uopšte nema pravila šta može da se pokvari. U nekim slučajevima mobilni telefon posle kvašenja radi normalno, ali je samo pitanje koliko će to trajati.

Prilikom kvašenja tečnost pravi kratke spojeve na matičnoj ploči koji provode struju i tamo gde ne bi trebalo da je bude i izaziva i hemijske reakcije koje zajedno sa strujom iz baterije ili punjača permanentno oštećuju elektronske delove u mobilnom telefonu. Ima i razlike u tome sa kojom je tečnošću mobilni telefon pokvašen, jer ne reaguju sve tečnosti isto na elektroniku u mobilnom telefonu.

Ovo su tečnosti koje najviše oštete mobilni telefon kada dođu u kontakt sa njim:

1. – Slana voda iz mora. Onoliko koliko većina nas voli more toliko ga naši mobilni telefoni ne vole. Malo šale nije na odmet. U morskoj vodi je veliki procenat soli koja u kontaktu sa vazduhom i strujom baterije pravi koroziju i štetu u mobilnim telefonima velikom brzinom.

2. – Voda iz bazena je dosta korozivna zbog hlora i ostalih hemikalija koje se ubacuju u bazen. Ove hemikalije reaguju na komponente u telefonu tako da morate brzo uraditi neke stvari da bi spasili telefon.

3. – Voda iz česme nije tako korozivna kao i prethodne dve, ali i ona može biti kobna po telefon.

4. – Voda iz reke, jezera, bara, … može opasna po telefon, ako se ne uradi ništa.

Saveti:

Mi u servisu smo se sreli sa raznim savetima šta treba uraditi sa telefonom kada se pokvasi. Jedan od saveta je da uzmete fen i da ga osušite, što ima smisla, ali je problem u tome što tečnost mnogo lakše uđe u telefon nego što može da izađe iz njega, ako on nije raskolopljen. Drugi je da se voda izduva kompresorom. Treći je da se ubaci u pirinač, jer on dosta apsorbuje vlagu što opet ima smisla, ali dok se sačeka da pirinač izvuče tu vlagu može da bude kasno.

Naš savet vam je da kada vam se to desi odmah izvadite bateriju iz telefona i telefon donesete u servis i da ostalo prepustite profesionalcima, da to reše na najbolji mogući način.

Preuzeto: servis, switchtel.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*