Jovanka je ipak preživela

Jovanka je ipak preživela

Bila subota 13.6. godine 2020. Cele je nedelje padala kiša, pa je prestala tek u petak. Nešto me vuklo Sori, pa prošetah psa do Sore i sa mosta vidim voda već bistra. Valja sutra na Soru, a sad na koje piće, da lakše ranije zaspim.

Tako se u petak probudih pre izlaska, al zapadno brdo već ima sunčanu  boju, vidim sa terase. Polako se spremim i tek u sedam ulazim u Soru kod vrbe.

Bilo mnogo lepih zabačaja i samo jedan ozbiljan udarac. Posle suve i nimfe prešao sam na strimer. Već sam znao koji strimer mi treba i srećom bio je samnom u prsluku. U viru je bilo slabo, zakasnio  par puta, pa rekoh, da ga spustim nizvodno. Kad je strimer napravio zaokret pored škarpe prema matici Sore, vidim siluetu ribe kako se ispod škarpe preselila u glavni tok. Opet sličan zabačaj provučem i cim, cim, cim, bam! Vidim riba nije mala. Pomislim šarenka, neka svetla riba. Čudno se bori, sve vuče ka dnu. Možda je ubačena genetska, al’ čudno nikad ih nije bilo u gornjem reviru. Onda vidim ogroman rep – potočara. Posle zamaranja bez većeg straha i sa verom u malo jači predvez izvadim je.

Gledam i slikam. Pobogu, ovu ribu znam. Video sam je zadnji put daleke 2017. Trebalo bi da bude mnogo veća. Ne znam: “Možda je njena sestra, mnogo liče!“ mislim. Tek kad se vratila Sori nakon mog puštanja, pogledam bolje slike, otvorim članak – »Prštalo je na sve strane« na Mušičaru i vidim da ju je tada Jovan ulovio. Mirne duše zatvorim omiljeni sajt sa saznanjem da Jovanka još uvek živi.

Prelepa primorska potočara još pliva.

»vidimo se za olimpijadu, kad poraste.
Tako valjda  treba da biva,
Neka raste,  treba da poraste.«

Živela Jovanka! Dadoh joj ime po Jovanu koji je je prvi ulovio te 2017.

Objedinjene fotografije u jednu uz pomoć alata, jer na jednoj fali pola glave, a na drugoj rep! Uradio Urednik Portala Mušičar Ivan Korhner. Namerno ostavljeno da se vidi prelaz!

Ovo je veza za članak Prštalo je na sve strane.

Vojkan Dimitrijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*