Jesenji lov lipljena

Jesenji lov lipljena
jedan sa Unice web
jedan sa Unice

Jesenji lov lipljena
(tekst iz 1979. – malo dorađen)

Sa dolaskom jeseni sezona mušičarenja bliži se kraju. Pastrve su pretežno već u lovostaju, pa mi mušičari moramo svoje interese okrenuti na druge lovno zanimljive ribe. Jedna od takvih atraktivnih i zanimljivih riba je i lipljen ili “srebrni vitez“, kako ga neki ribiči iz milja zovu.

U ovo doba je u punoj kondiciji i uvijek spreman da svoju moć mjeri sa mušičarima, koji svoj ribolovni pribor još nisu spremili u zimovnik.

Jesen je doba kad su dani sve kraći i hladniji, povremena kišna razdoblja zamute vode i pune riječna korita sa svježom i kisikom bogatom vodom. Ribe postanu živahne, sasvim drugačije nego u ljetno doba, kad su uglavnom tražile spas od visokih temperatura i nesnosnih vrućina, a hranile su se tek predvečer ili noću. Sve životinje, pa tako i ribe se pripremaju za zimu kad će hrane biti malo, a glavna značajka će biti glad. Naveliko se hrane i lipljani.
Ako vode nisu previše mutne, idite svakako u ribolov i to u svakom vremenu i ne čekajte samo na one, suncem obasjane dane. Vode se nakon jesenje kiše brzo razbistre, a lipljani i ostale ribe, koje u vrijeme mutnih voda nehotice poste, uvjek su spremne skočiti na ponuđenu hranu. Velika je vjerojatnost, da ćete najljepše mušičarske trenutke doživjeti baš sada u jesen, kad je priroda obučena u bezbroj prekrasnih boja i kad ogladne i oni najveći lipljani.

lepotan iz Soce web
ljepotan iz Soče
lipljan web
lipljan

 

Lipljan sa Idrijice jos pliva web
Lipljan sa Idrijice još pliva

 

Lipljen (Thymallus Thymallus)

Dobro ga poznaju stari i novi mušičarski entuzijasti. Pripada velikoj obitelji Salmonida podvrste Thymallinae u koju pored Savskog (Dunavskog) lipljana i Soškog lipljana (koji je jako sličan Savskom, samo ima tamnije peraje) spada još puno njegovih rođaka iste vrste po vodama diljem svijeta. Najpoznatiji pored dunavskoga su Arktički lipljan (Thymallus Arcticus) s nekim podvrstama kao što je Mongolska (Thymallus Brevratris) ili Azijska (Thymallus Yaluensis) i drugima koji naseljavaju neka slatkovodna jezera kao recimo jezero Kosogol u centralnoj Aziji sa imenom Kosogolski lipljan (Thymallus nigrescens). Ti lipljani su se, naravno, drugačije razvijali, pa su zato i malo drugačije konstitucije. Tijelo imaju šire i manji su od njihovih srodnika u rijekama. Od svih vrsta po podacima najveći naraste arktični lipljan, govori se o dužini oko 70cm, ali dok sam tražio vjerodostojne podatke došao sam do zaključka, da nisu baš puno veći od našeg Savskog lipljana. Naime, rekord koji sam našao iznosi 2,5kg i 61cm dužine. Pa takvih ima i kod nas, samo treba ih potražiti.

Arkticki lipljan
Arktički lipljan – pod vodom

Lipljani naseljavaju pretežni dio sjeverne zemaljske kugle. Naći ćemo ih u svim slatkovodnim rijekama Evrope, Sjev. Azije i Sjev. Amerike.

Kod nas – u Sloveniji i Hrvatskoj, se love u slivu rijeke Drave (pritoci), u poriječju Save i Soče. Najbolje lokacije za lov lipljana u Hrvatskoj su u ovom trenutku na rijeci Kupici i Kupi. U Sloveniji su takve destinacije rijeka Unec/Javni Zavod za Ribištvo, rijeka Idrijca/RD Idrija, rijeka Sava Bohinjka (nizvodno od sela Kamne)/RD Bohinj/Javni zavod za ribištvo, sve do spajanja sa Savom Dolinkom/RD Bled, a na samoj Savi RD Tržič.
U Bosni su mu dobra mjesta na Uni oko Kulen Vakufa i oko Bos. Krupe (rijeka Krušnica), rijeci Plivi i Ribniku, Sani, Sanici, …

Iz Krusnice su totalno drugaciji nego kod nas, tamni su web
Iz Krušnice su totalno drugačiji nego kod nas, tamni su

Zadržavaju se pretežno u gornjim, hladnijim djelovima rijeka, slično kao pastrve i lososi. Značajno za sve vrste i podvrste lipljana je sličan oblik tijela. Sa obje strane ploščato, ovalno i duguljasto puno više nego kod potočne pastrve. Glava je manja sa podstojnim ustima. Baš zbog takvog oblika usta lipljan ima poseban način uzimanja hrane sa površine vode. Cijelo tijelo pokrivaju velike srebrnosive ljuske (krljušt), koje su nježno usađene u kožu. Tu i tamo krasi tijelo crna pjega nepravilnog oblika. Što je lipljan stariji, to više mu se bokovi oboje u zlatnu boju. Trbuh mu je svjetliji od ostalog dijela tijela. Na tamno sivim leđima ima veliku škrlatnu pahljačastu peraju. Podsjeća na perjanicu na šljemu viteza. Od tu vjerojatno proizlazi njegov nadimak “srebrni vitez” i naravno od njegove velike borbenosti. Srčano se bori sve do kraja. U tome ide tako daleko, da zna poslije ležati kao mrtav, kad ga oslobodite i pustite natrag u vodu. Dugo je potrebno da dođe opet k sebi od umora.
Ostale peraje su kod lipljana žute, crvenkaste ili sivkastocrvene boje, a repna peraja je prilično zasečena. Po njenom izgledu ga u predjelima, gdje je voda turbulentna, najlakše prepoznamo i razlikujemo od drugih riba.
Samci (mužjaci) lipljana su teritorijalne ribe, koje uvijek progone manje uljeze sa svog teritorija. Unatoč tome jako su socijalne ribe, jer ćete ih uvijek naći u grupama. Tamo gdje jedan kupi na površini insekte, sigurno su i drugi njegovi rođaci u blizini. Te skupine lipljana variraju u broju predstavnika koji se nalaze u takvom društvu. Nisu tu samo predstavnici jedne veličine, kao što to valja za većinu drugih ribljih vrsta, gdje su obično u jatu samo predstavnici jedne generacije. Kod nas lipljan rijetko naraste preko kilogram težine i 50cm dužine, pa je zbog toga ta mjera među mušičarima najpoželjnija – magična granica o kojoj sanjaju svi koji se posvećuju lovu na tu ribu.

Gdje tražiti lipljena u jesen?

Već sam napisao, da naseljava gornje dijelove rijeka koji su još čisti. Nekad su stari ribiči rekli – “tamo gdje je lipljen, možeš vodu piti”. Danas, kad se i ribe prilagođavaju sve većoj nečistoći voda, na žalost, nije više tako.
U ovo doba sezone naći ćete ih skoro svuda. Od brzaka do mirnih predjela, na plićim mjestima, pa sve do dubokih virova, tamo gdje je na dnu vegetacija i tamo gdje je samo kamenito dno. Naći ćemo ga iza prepreka u vodi i više puta na potpuno otvorenom dijelu vode, gdje se stalno bori sa vodenom strujom.

mikec lipljen web
Mikec lipljen

I gdje se najradije zadržava?
Tamo, gdje se vodena struja stisne i donosi velike količine hrane na uskom prostoru. Slično je u brzaku, jer voda okreće i diže kamenje, a s time i hranu od dna. Tu imaju gladni lipljeni cijelo vrijeme puno hrane kao na “tanjiru”. Takva mjesta su i plitke prodine, sve dok se ne ohlade voda i zrak. Tamo kod hranjenja lipljan nema konkurenciju brzih pastrva, a ni za hranu se nemoraju dizati daleko od dna kad se počinju dizati na površinu mali insekti. Lipljani najviše vole džepove pod istekom brzaka, tamo gdje voda postaje dublja, osobito ako je dno tamnije ili pod vegetacijom. Tamo gornji brži tok vode odlaže hranu u donji sporiji tok vode, pa je tu uvjek “puni stol” hrane za lipljana.

Hrana

Sada kad znamo gdje ćemo tražiti lipane, pogledajmo još sa čime se u ovom periodu hrane, pa ćemo znati na koju umjetnu muhu ćemo ih loviti. Njihove prehrambene navike se uvijek prilagođavaju hrani koja se pojavljuje tokom sezone, a intenzitet hranjenja – temperaturi vode i okoline. Na to morate paziti baš sada u hladnijem dijelu godine. Sad se naime njegovo vrijeme hranjenja sve više pomiče prema podnevnim satima. Lipljan nema više ni hrane koja dolazi iz zraka u izobilju, tako da se hrani pretežno ispod vodene površine. Zračna hrana, kao što su pčele, ose, mravi, skakavci i mnogi drugi insekti su nadopunjavali njegovu ishranu. Sada je primoran preusmjeriti svoj način ishrane. Najviše hrane sada traži pod vodom. To su pretežno različite nimfe vodenih insekata, kao što su nimfe jednodnevki (mayflies nymph), ličinke dvokrilaca (midges nymph), ličinke krznokrilaca (Sedges – Caddisflies nymph) i ličinke kamenjarki (stoneflies nymph). Pored njih im ishranu dopunjuju mali rakušci iz familije Gamarus i Azelus, mali crvići, vodeni pužići, pijavice, vodeni hruštevi (hrošči ) i na kraju riblja mlađ, manje ribice, peševi, … Veći lipljani jeseni i zimi postanu u nestašici druge hrane pravi predatori. Baš u ovo doba se uhvati mnogo većih lipljana na potezanke koje oponašaju manje ribice ili peševe.

Najsladji lipljanski zalogaj web
Najsladji lipljanski zalogaj
velika kamenjarka web
velika kamenjarka

Usred toplog dana može se desiti da počnu izletavati (rojiti se) i neki manji insekti. To su pretežno muhe napravljene, na udicama broj 16 i manjim. Svi oblici insekata se još uvjek pojavljuju, no najčešće su to insekti iz rodova jednodnevki (Baetide), kamenjarki (mala Needle Fly) i dvokrilaca tamnije boje malih mušica (mali midževi) / crna, tamno crvena. Lipljani će brzo reagirati na pojavu tih malih letača na površini i počet će ih neumorno kupiti sa površine. Tada ćete doživjeti nezaboravni jesenji lov lipljana na suhu muhu.

Moj izbor muha za jesenji ribolov

U ovo vrijeme ćemo pretežno loviti na muhe napravljene na manjim udicama i pretežno će to biti nimfe. Kao što znate prvo pravilo dobrog mušičara je, da se uvjek prilagodite sa svojom muhom događanju na vodi ili ispod površine, ali ako ćete imati sa sobom sljedeću kolekciju (izbor) umjetnih muha, skoro vas ne bi smjela nikakva situacija na vodi dovesti u bezizlazan položaj. Kao što vidite upotrijebio sam riječ SKORO, pa i sami znate da je u ribolovu uvijek kakav AKO, drugačije ne bi bilo zanimljivo.
I onda koje su te muhe?

Od suhih muha preporučio bi vam sljedeće:

– Fratnikova puhovka na udici br. 16 – 20
– Resnica (Needle Fly) na udici br. 16
– Taps (Tups Indispensable) udice br.16 – 20
– Kosorep (Zulu) udice br. 16 – 20
– Modrokrila zelenka (BWO) na udicama br. 16 – 18
– Slovenski šaš (SLO Sedge) – crne i smeđe boje na udici br. 16

Vjerojatno ćete i sami naći još kojeg favorita, no za sada neka bude toliko.

Ličinki (nimfi), koje su se pokazale u lovu u ovo vrijeme, ima pored ovih koje ću navesti, još nekoliko. Ali mislim da će biti za početak dovoljne sljedeće:

– Mrav (Ant) – namjerno sam ga stavio među ličinke, jer ćete s njima u mrzlim mjesecima loviti pretežno pod površinom vode, zato joj potrgajte višak krila, tako da ih ostane sa svake strane samo nekoliko i tako oponašaju nogice pa će zbog toga brže tonuti. Muhe neka budu na manjim brojevima udica – 16 i manje.

– Postranica (Gamarus – Shrimp) različitih boja, osobito su dobre ličinke oranž boje, kao što je svatovska odora tih malih račića. Neka budu na manjim udicama broj 16 i 18 sa dodatkom svetlucajućeg materijala kod vezanja.

– Ritz B (kao Ajdovka – fazanka, samo da ima umjesto fazana za popršje – torax, bakrenu žičicu), muha neka bude na 2x produženim udicama broja 16 – 20, vezana vrlo tanko.

– Princ (Prince) vezan na udicama br. 14 – 18 sa ili bez zlatne kuglice.

Moja najdraža muha u ovo vrijeme je moj rad, izrađena iz SLF dabinga i oponaša maštovitu jednodnevnicu. Napravljena je na udicama veličine od 16 – 20 sa svijetlucavim opršjem vezanim iz svjetleće Holografske lamete. Predstavlja neku vrstu atraktor ličinke. Svi, koji su lovili sa njom, su oduševljeni.

Mikijeva SE/SLF ličinka

Udica: tiemco mod. 3761 #16 – 20
Nit: uni sive boje #0,8
Otežanje: samo u predjelu opršja / olovna žičica, primjerena veličini udice
Rep: tri do pet kratkih niti flasha
Tijelo: SLF sivi dabing (fini)
Leđa tijela: traka iz Holografske folije (izrezana u obliku slova V)
Porebrano: tanka bakrena žiča – primjerena veličini udice
Opršje: tanka bakrena žičica (crvenkasta)
Gornja strana opršja: poželjan broj traka iz holografske folije (broj primjeren veličini udice)
Nogice: nekoliko fibera iz grahorastog pera jerebice

Sa tom ličinkom lovite po dead drift metodi.

Već sam napisao da neki veći lipljani sa dolaskom jeseni postaju pravi predatori, zato napravite još kakvu manju potezanku. Meni osobno više puta se pokazao kao dobar izbor ”Volibager” od marabou perja sa zlatnom kuglicom (Woolly Bugger/Bead-Head) na manjim dugoleđnim udicama br. 8 – 12. Bacao sam ih normalno kao ostale potezanke i vukao prema sebi. Te sam potezanke upotrebljavao na područjima gdje sam očekivao većeg lipljana i gdje riječni tok nije bio prejak.

Uglavnom, ako se budete držali uputa koje je davne 1930. godine napisao svjetski poznati mušičar Frank Sawyer – ponudite ribi/lipljanu nešto po obliku, veličini i boji slično prirodnoj hrani sa kojom se trenutno hrani, uspjeh ne bi smio izostati.

lipljen sa Ribnika web
lipljen sa Ribnika

Kako se lipljen prehranjuje?

Kad se hrani na površini vode, lipljan se diže sa dna na površinu po svaku muhu posebno. Pošto su njegova usta smještena više ispod(?) za razliku od pastrve, njegovo je dizanje na površinu drukčije.
Kada se diže pliva u vertikalnom položaju u odnosu sa površinom, nosom probije površinu vode i u tom položaju pokupi muhu. Male mušice i jednodnevnice neumorno će kupiti sa površine vode u pravilnim ili nepravilnim vremenskim intervalima (obično se to dešava u toplijem djelu dana). Ako budete dobro gledali i to samo jednu ribu, s vremenom ćete vidjeti kako ti vremenski intervali slijede i vaša će muha biti u pravo vrijeme na pravom mijestu. Naravno, vaša imitacija muhe mora biti što sličnija muhi koja se trenutačno roji.
Svaku grešku na vašoj muhi ili na debljini predvrvice (predveza), lipljan će osjetiti i muhu ostaviti. Njegovo odklanjanje vaše muhe znaćete po tome što će se dići do muhe, neko će vrijeme čak i plivati pod njom i zatim se spustiti na svoje ležište.
Preostaje vam da promjenite muhu i navežete koji broj manju ili da promjenite debljinu najlona tik pred muhom. Zato pazite na izbor muharske predvrvice (predveza) i na njen promjer, osobito kad je sunčano vrijeme. Više puta razlozi za nezainteresiranost lipljana za našu muhu stoje sasvim drugdje. Sa svojim dolaskom i ponašanjem na lovnoj poziciji, često nehotice upozorimo lipljana na našu prisutnost. On se naravno hrani i dalje, ali će biti jako oprezan i greške neće napraviti. Ako se otklanjanje muhe ponavlja, znači da vas je lipljan video, pa vam predlažem da sa toga područja odete i vratite sat kasnije.
U ljetnim mjesecima lipljani su jako selektivni uz obilje hrane. Sada su se uslovi za njih drastično promijenili. U tim mjesecima pred zimu može glad natjerati iz sigurnog skloništa i one najveće primjerke. Za njih je isto tako važna svaka hrana koja je još na razpolaganju za dopunu energijskih zaliha. Baš zato ćemo u tim mjesecima lakše uloviti i veće lipljane o kojim smo mogli ljeti samo sanjati.

mikec s lipljanom web
Mikec s lipljanom

Oprema

Preporučio bih vam što lakšu/finu opremu i upotrebu što tanjih najlona. Od opreme će vam biti dovoljan štap sa oznakom razreda AFTM 2, 3 ili 4. Jači štap kod tako prefinjenog mušičarenja, kao što je lov na lipljana, bio bi vam nepotreban. Dužina štapa neka bude 2,50 – 2,75m iako se u poslednje vrijeme koriste nenormalno dugi mušičarski štapovi 3 – 3,30m i više…Ta dužina vam omogućava u nekim slučajevima jako potrebna duga bacanja, koja su sa kraćom muharicom (štapom) i laganom opremom koju koristite, teško izvodljiva. Kod izbora akcije štapa predlažem paraboličnu akciju, no, to je svakako stvar vaše odluke. Ipak bih vas upozorio, da je potrebno kod štapova brze akcije paziti na iznenadni bijeg lipljana, osobito onih velikih, jer vrlo često otrgaju udicu iz mekih usta.
A muharska vrvica (struna – šnjura)? Vrvice koje su na tržištu nude više od onih starijih od prije nekoliko godina. Ali ni sada nisu sve vrvice jednako dobre. Nekoliko proizvođača upotrebljava na svojim proizvodima takozvanu AST tehnologiju (Advanced Shooting Technology) koja omogućava zbog korištenja nove obrade materijala (gladak vanjski sloj muharske vrvice), duža i tiša bacanja kod prezentacije na vodenu površinu. Povećana je i plovnost tih vrvica, jer ne ulazi sitna prljavština u pore kao što se je to događalo sa starijim vrvicama, a i rok trajanja im je duži. Neke imaju garanciju od više godina protiv oštećenja na vanjskom sloju vrvice. Ovu zadnju sezonu muharenja na tom području (barem testovi su tako pokazali ) i sam koristim jednu od najboljih vrvica. Njen proizvođač je firma Orvis sa imenom ”Wonderline Advantage”. Do sada je ispunila sva moja očekivanja. Leti puno brže i tiše kroz obruče, na površini vode pliva dulje vremena od prijašnjih vrvica koje sam upotrebljavao. Iz tog razloga lakše pravi premete, popravke vrvice i kolutni zabačaj (roll cast), zbog njene tanje građe nije tako osjetljiva na vodni tok i uistinu sam primjetio, da kad svaki puta po završenom ribolovu očistim vrvicu sa krpom, ne ostane na njoj skoro nikakve prljavštine. Sami morate odlučiti koju vrstu vrvice trebate, da li je to DT ili WF oblik. Prva (DT), konična vrvica je prefinjenija i primjerna za sve načine ribolova, sa drugom (WF) lakše bacate dugačke zabačaje i bolja je po vjetrovitom vremenu. Kupujte pametno i po potrebi.

Lipljen iz Bohinjke web
Lipljen iz Save Bohinjke

O važnosti predvrvice (predveza) sam već govorio, ali bi dodao, da nam služe uglavnom zato, da sa svojom tankoćom u zaključnom djelu prikriju vezu naše muhe sa muharskom vrvicom. Ujedno sa svojom elastičnošču delikatno prenose energiju od vrvice do muhe, tako da se ta nježno spusti na vodenu površinu. Pošto ćemo loviti pretežno na umjetne muhe navezane na jako male udice, potrebno je da su te predvrvice izbalansirane, uravnotežene, tako da predstave našu muhu što prirodnije. To mogu samo najbolje napravljene predvrvice. Jedna od tih je predvrvica firme Orvis sa imenom “Super Strong Knotles Leader”. Dužinu predvrvice možemo mijenjati sa obzirom na potrebu za vreme ribolova sa dodavanjem ili oduzimanjem vršnog dijela. No, ako budete lovili tamo gdje je voda čista, mirna i prozirna (npr. Unec), vaša predvrvica ne bi smjela biti kraća od 3m, a najtanji vršni dio ne kraći od 50cm. Još bolje će biti ako u takvim prilikama upotrebite za krajnji – najtanji dio predvrvice nove fluorokarbonske najlone. Njihova prednost je u tome, što je njihov indeks lomljenja svijetlosti skoro jednak vodi, što znači, da su na površini i u vodi skoro nevidljivi. Samo se sjetite kad ste lovili, što ribama znači svjetleći trag najlona, koji kao zmija padne preko njih. U većini slučajeva odgovor na tu pojavu je panični bijeg. Sada sa upotrebom fluorokarbonskog najlona toga efekta lomljenja svijetlosti nema ili je zanemarljiv. Znači, kod ribolova sa suhom muhom moramo dosta pozornosti namjeniti pravilnom konusnom obliku najlonu. Međutim, dok je kod ribolova sa ličinkom dovoljno i čak priporučljivo, da je zadnji najtanji dio, zbog potapljanja ličinke na pravu dubinu, najdalji. Ja najrađe volim, da je njegova dužina jednaka dubini vode gdje lovim.

ja i on na Savinji web
Mikec s lipljenom na Savinji

Kod opreme za kraj još nekoliko savjeta
Kad se budete spremali na jesenji ribolov, toplo se obucite. Jako potrebne biti će i neoprenske čizme, ako mislite hodati po sada već ledenoj vodi. Naravno, polaroidne naočale ne smijete zaboraviti, jer će vam biti od velike pomoći.

BISTRO bilo gdje kupali svoje muhe!

 

Vladimir Mikec

Foto: Mikec i arhiva Mušičara

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*