Jesen sa malim jednodnevkama

Jesen sa malim jednodnevkama
BWO
BWO

Jesen sa malim jednodnevkama

Kraj sezone lova na pastrmku ne mora i ne znači kraj sezone lova veštačkim mušicama. Time ne mislimo samo na lov krupnijih grabljivica strimerima, već na nastavak lova malim imitacijama i laganim priborom na pastrmskim i vodama ispod granice njihovog prostiranja.

U slučaju tople jeseni, kakva je donekle bila i ova, tu su prvenstveno klen, lipljan, crvenperka, grgeč, sunčanica … Iako lično preferiramo lov samo prvih dveju vrsta iz prethodnog niza, nije na odmet pomenuti i ostale potencijalne „protivnike“, jer je sve više pobornika koji, ne bez razloga, uživaju u totalnom mušičarenju i totalnom produžetku sezone do prvog leda ako ga u ovim uslovima promene klime uopšte i bude.

Imitacije insekata poželjnih u kutijama za kraj jeseni podjednako su primenjive na sve pomenute vrste, bilo da se radi o malim nimfama ili površinskim imitacijama.

Baetis
Baetis
Baetis nimfa
Baetis nimfa
Caenis
Caenis

Uslovi na vodi obično podrazumevaju prohladno vreme i prilično bistre reke smirenog toka. I same riblje vrste sve se više drže dubljih delova, a periferiju i površinu posećuju samo u pokretima za hranom. Ono što ih najčešće može naterati na aktivnost jeste rojenje jednodnevki i tularaša. Budući da smo o tularašima pisali više puta to ćemo se rečima, a više fotografijama, u ovom tekstu posvetiti jednodnevkama koje mogu biti masovne, kao na početku sezone, i svojom brojnošću izazvati sasvim solidnu aktivnost riba, a samim tim stvoriti uslove za lepe mušičarske doživljaje.

Glavna razlika, ako zanemarimo jače vodostaje, duže i toplije dane s početka sezone, jeste veličina insekata koje moramo imitirati, finiji pribor i njihova suptilnija prezentacija. Nekoliko sati oko podneva će biti vreme kada treba očekivati masovnije pokrete nimfi ka površini, a samim tim i aktiviranje riba. Od trenutnih vremenskih prilika zavisi kako će teći samo rojenje, a od toga i naša tehnika mušičarenja. Hladno i vlažno vreme može značiti duže zadržavanje insekata pod površinom, dok će topliji talasi doneti sigurno i veoma primetno javljanje riba bliže same površine. Nimfe i vlažne imitacije davaće rezultate u oba slučaja, dok će površinsku aktivnost i ono što većina priželjkuje biti moguće samo ukoliko insekti krenu da se u većem broju javljaju na površini.

Lovite imitacija na malim udicama

Opšta karakteristika jednodnevki, koje se mogu rojiti u ovom periodu je njihova mala dužina tela, 10 mm je gornja granica, a optimalne veličine udica za vezivanje imitacija su 16 i 18. Opšti utisak boje tela i krila jednodnevki je maslinasto siv, krem žućkast ili veoma svetao. Ako baš niste pobornik realističnog vezivanja biće dovoljno da imate ovih nekoliko kombinacija u par veličina za sve tipove imitacija. Za sve one koji vole i malo više sistematičnosti u ređanju činjenica dajemo i tabelu vrsta i rodova malih jednodnevki sa njihovim imenima uobičajenim kod mušičara. Prema do sada izvršenim istraživanjima vrste pobrojane u tabeli ustanovljene su na prostorima Srbije dok se u širem okruženju može verovatno naći još neka vrsta i za sve njih, mušičarski važne odlike se mogu smestiti u nekoliko rečenica prethodnog pasusa.

Klasične nimfe, nekoliko vlažnih i mekonogih, te male plivajuće jednodnevke su obično naš izbor za mušičarenje u jesen. Moderno vezivanje nudi ponekad zbunjujući izbor imitacija pa zato onima koji počinju toplo preporučujemo klasične nimfe, Fazanov rep, Zečje uvo, Grey Goose i Grinvelovu nimfu za lov pod površinom i malo dublje od nje. Ukoliko se riblja aktivnost približila površini tu su mekonoge Iron Blue Dun, kao i čitav niz sličnih imitacija, klasična vlažna mušica Blue Dun, kao i mekonoga varijanta Fazanovog repa na udicama ne većim od broja 14. CDC je materijal koji poslednjih godina sa velikim zadovljstvom eksploatišemo i za imitacije jednodnevki, pa su naša preporuka CDC Dun, CDC Paraloop i slične imitacije koje neće ostavljati suvuše otisaka na površini, a biće i lake za vođenje, kao i za praćenje dešavanja oko njih.

Pribor klase 3 – 4 biće odličan za jesenje mušičarenje, ukoliko koristite upredene predveze za predstavljanje plivajućih mušica produžite predvez do krajnjih granica uspešnog ispravljanja i neka debljina vršnog dela bude prilagođena trenutnoj prozirnosti vode i vodostaju. U uslovima najbistrijih voda posvetite malo više pažnje prilaženju, osmatranju pozicije atraktivnijih riba i što nežnijoj prezentaciji mušice.

BH Hares Ear
BH Hare’s Ear
Soft Hackle Pheasant Tail
Soft Hackle Pheasant Tail
Pheasant Tail
Pheasant Tail
Parashut Caenis
Parashut Caenis
Pale Watery
Pale Watery
Iron Blue Dun
Iron Blue Dun
Greenwels Nymph
Greenwel’s Nymph
Gray Goos
Gray Goos
Gold Ribbed Hares Ear
Gold Ribbed Hare’s Ear
CDC Spider
CDC Spider
CDC Paraloop Dun
CDC Paraloop Dun
CDC Loop Dun
CDC Loop Dun
CDC Dun
CDC Dun

Tabela 1. Vrste malih jednodnevki

Vrsta malih jednodnevkiSrpsko imeEnglesko ime
Familija Baetidae
Rod Baetis 
Baetis alpinusSivo maslinasta jednodnevka
Baetis buceratusSivo maslinasta jednodnevkaMedium Olive Dun
Baetis fuscatusSvetla maslinasta jednodnevkaPale Watery Dun
Baetis gemellusSivo maslinasta jednodnevka
Baetis lutheriSivo maslinasta jednodnevka
Baetis meridionalisSivo maslinasta jednodnevka
Baetis nigerČelično siva jednodnevkaIron Blue Dun
Baetis tracheatusSvetla maslinasta jednodnevka
Baetis vernusSivo maslinasta jednodnevkaMedium Olive Dun
Baetis pumilusČelično siva jednodnevkaIron Blue Dun
Rod Alainites 
 Alainites muticusČelično siva jednodnevkaIron Blue Dun
Rod Centroptilum 
Centroptilum luteolumSvetla maslinasta jednodnevkaSmall Spurwing
Familija Ephemerellidae 
Rod Ephemerella 
Ephemerella kreighoffiModro maslinasta jednodnevka
Ephemerella maculocaudataModro maslinasta jednodnevka
Ephemerella mucronataModro maslinasta jednodnevkaBlue Winged Olive
Ephemerella notataSivo žuta jednodnevkaYellow Evening Dun
Ephemerella ikonomovi Modro maslinasta jednodnevka
Rod Seratella 
Seratella ignitaModro maslinasta jednodnevkaBlue Winged Olive
Rod Torleya 
Torleya mayorModro maslinasta jednodnevkaBlue Winged Olive
Familija Caenidae 
Rod Caenis 
Caenis horariaMala svetla jednodnevkaBroadwing
Caenis macruraMala svetla jednodnevkaBroadwing
Caenis luctuosaMala svetla jednodnevkaBroadwing
Caenis pseudorivulorumMala svetla jednodnevkaBroadwing
Caenis robustaMala svetla jednodnevkaBroadwing
Caenis undosaMala svetla jednodnevkaBroadwing

Autori: ©Goran Grubić i Aleksandar Panić, oktobar 2008

www.flyandtrout.com