Jesen je – smrdibube ponovo „napadaju“

Jesen je – smrdibube ponovo „napadaju“

smrdibuba_620x0

Jesen je – smrdibube ponovo „napadaju“
Beograđani se žale na veliki broj ovih smrdljivih insekata

U poslednjih nekoliko dana, Beograđani se žale na veliki broj smrdibuba (smrdljivi Martin) u svojoj okolini, kako na zelenim površinama, tako i u stanovima i kućama.

– Ima ih na svakom koraku, jednostavno ne smemo više ni prozor da otvorimo jer uleće po desetak njih – jadikuje sugrađanka sa Starog grada.

Ipak, ova pojava je, iako neprijatna, prilično uobičajena. U ovom periodu godine one su široko rasprostranjene svuda, pa i u Beogradu. Ponajviše u krajevima pored reka i šuma, mada ih ima i u centru grada.

– Sa dolaskom nešto hladnijih dana smrdibube traže pogodan zaklon. To je razlog zbog čega ih obično u ovom periodu ima dosta više, jer dolazi do promene vremenskih prilika – objašnjava dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Otvoreni prozori na kućama i stanovima privlače smrdibube koje često uleću u njih i traže skriveno mesto.

– One su potpuno bezopasne po ljude, a neprijatan miris im je svojevrsna hemijska odbrana od neprijatelja. Izbacivanje smrdljive supstance je oblik adaptacije na izbegavanje predatora. Naime, kada su u opasnosti, ispuštaju neprijatan miris iz žlezda, stavljajući na znanje neprijatelju da su neukusne – dodaje dr Ivan Aleksić.

Ne treba ih dirati rukama i uznemiravati ih, već podmetnuti komad novine ili neke krpe da se popnu na nju i onda ih izbaciti iz stana.

Braon-zelene boje

Smrdibube su insekti iz porodice stenica. Najčešće su braon-zelene boje sa narandžastim nogama. Hrane se uglavnom sokovima drveća lišćara ili voćem, a jedu i druge insekte. Narodna verovanja kažu da ne bi trebalo da budemo toliko gadljivi na njih – smrdibuba navodno je znak da stižu pare.

smrdibube

Nina Stojanović, Blic.rs
______________________________

Za smrdibube nema leka – moramo da čekamo

Veliki broj smrdibuba širom Srbije pravi velike probleme građanima, a dr Olivera Petrović Obradović sa Poljoprivrednog fakulteta kaže da za njih nema leka.

“Postoje dve vrste, to je osnovno. Bilo ih je i ranije, poslednjih godina, a od tih koje nam sada ulaze u stanove dve vrste su stigle u Srbiju sa drugih kontinenata. Stigle su u podneblje u kojem mogu da se razvijaju bez prirodnog neprijatelja”, navodi profesorka katedre za entomologiju i poljoprivrednu zoologiju za B92.net

Kako kaže, hrane se velikim brojem biljaka jedu šta god im odgovara.

“Namnožile su se jer im odgovaraju uslovi, klima se menja, a došle su kao nove vrste. Bilo ih je i pre pet godina i pre 20 godina, ove sada su slične kao naše”, ističe Petrović Obradović.

31297501757f35e4cdd518390340351_v4_big

A kako se boriti protiv njih?

“Nema registrovanih preparata za kućnu upotrebu koju neće biti štetni po ljude. Mehanizam suzbijanja bi takođe bio težak u kućnim uslovima, trebalo bi da poprskamo sve po stanu, da one stanu u to i uginule”, ističe profesorka Poljoprivrednog fakulteta.

Međutim, olakšanje je u tome što, kako navodi, smrdibube u kuće ne ulaze da bi se hranile, već da nađu mračno i toplo mesto.

“Lete po sobi da bi našle neki ćošak u koji mogu da se zavuku”, kaže Petrović Obradović, ističući da će ih biti do mrazova, kada počnu mrazevi smiriće se, za oko dve-tri nedelje.

smrdibuba

Iako se u medijima poslednjih dana pojavila priča da postoji opasnost od njih i da mogu da ujedu ljude, Petrović Obradović navodi da smrdibube nisu opasnost za ljude “iako je neprijatno zbog smrada koji ostaje na rukama, ali on se lako pere”.

Dakle, jedan lek postoji samo – izbaciti ih kroz prozor.

B92

1 Comment on “Jesen je – smrdibube ponovo „napadaju“

  1. Ovi insekti ne ulaze u naše domove da bi se hranili nego isključivo traže skrovište od zime. U jeku pune vegetacije smrdibube su zelene boje, a u jesen menjaju boju u smeđu. Promena boje nagoveštava promenu godišnjeg doba i promenu sredine u kojoj borave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*