Jerma prema Bugarskoj granici

Jerma prema Bugarskoj granici
dav

(U gornjem toku)

Rečica na kojoj sam kao dete lovio piore na plovak i pastrmke na meps, posetio sam 15 godina kasnije kao početnik u mušičarenju (u čije vode sam ušao tek ove godine) i ostvario veliku želju da tom tehnikom ulovim neku od ovih prelepih riba.

Reka se totalno izmenila za deceniju i po. Jako je teško doći do nje, gotovo je cela u šumi, do koje se teško dolazi. Pašnjaci su nekada bili oko nje, a u nedostatku ljudi i stoke, u velikoj travi i trnju i tek kod same granice sa Bugarskom (kod sela Strezimirovci) može se doći do nje bez ozbiljnog krčenja (bez mačete ne savetujem odlazak na ovaj teren).

Zarasli pašnjaci

Po odlasku na odmor napunio sam kutije nimfama, uz preporuku kolege Luke Dimitrijevića koji mi je navezao nimfe na koje je verovao da ću imati uspeha, na osnovu onog kako sam mu ja opisao reku. Naime reka je, maltene, u totalnoj tami (s obzirom na to da je gotovo celim tokom u šumi), ima dosta virova koji su nastali padanjem drveća u vodu, i na tim mestima je prilično spora i duboka do 1,5m.

Jerma

I bio je u pravu, riba je isključivo uzimala nimfe crne boje (crni fazan) sa ljubičastom kragnom i srebrnim tungstenom na udici No.14. Probao sam raznorazne kreacije, njih preko tridesetak, ali bez ikakvog rezultata, kako bi stavio gore pomenutnu nimfu usledio bi žestok udarac. Oduševilo me je to da ribe doslovce otimaju nimfu, udarci su prilično jaki. Nije mi se desilo kao na nekim rekama da mi kanap „stane“ i da prilikom povlačenja osetim ribu na štapu. Interesantno je bilo da kada mi riba dva puta udari, a ja je promašim, više se nije javljala na tom mestu i morao sam da ga promenim. Kako sam lovio nedelju dan, svakoga jutra od svitanja, pa do 9 sati (kada kreću komarci), brzo sam ušao u štos pa sam znao kada je vreme da promenim mesto, što mi je dalo lepe rezultate.

Od inesekata se na vodi moglo videti rojenje sitnih jednodnevki, po neki sedž (padavac), a u vodi gomila čauraša, koji se kreću po dnu u kućicama od grančica ili nečeg sličnog.

Nimfa nakon puno napada na nju pastrmčica

Riba se nalazila uglavnom na samom ulasku u vir, baš tamo gde voda gubi na snazi i umiruje se, kao i tik uz obalu kraj korenja od drveća.

štap Vision Nymphmanic 10ft 3#, čekrk Vision  XLV Nymph, kanapom Vision Ultra Light Nymph i predvezom Stroft 0,08mm

Lovio sam na pribor (na delu reke gde je pristupačnije) štap Vision Nymphmanic 10ft 3#, čekrk Vision  XLV Nymph, kanapom Vision Ultra Light Nymph i predvezom Stroft 0,08mm, dok sam na nepristupačnijem terenu (uzvodnom) koristio kraći štap ,Vision GT Four 7,6 ft 3#, čekrk Hardy Ultralite DD i kanap Vision Tane 3#.

Vision GT Four 7,6 ft 3#, čekrk Hardy Ultralite DD i kanap Vision Tane 3#.

Sve u svemu bilo je to jedno jako lepo iskustvo na reci kraj moga sela. Ulovio sam mnogo lepih riba, ne nekih kapitalnih, ali izuzetno borbenih i probirljivih, i naučio nešto novo o ovom terenu.

Autor

Nemanja Argakijev

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*