JERMA – jedan pogled

JERMA – jedan pogled

Jerma web1Puno je napisano o ovoj reci skrajnutoj sa svih puteva, pogotovu mušičarskih, te se i na mapi teško pronalazi i teško do nje dolazi, jer vijuga uz samu srpsko-bugarsku granicu u Istočnoj Srbiji, kraju zaboravljenom od svih i pomalo izgubljenom u vremenu prošlom i vremenu sadašnjem. Negde između je reka Jerma i njene vode, njeni kanjoni i manastir Poganovo koji ne daju da ovaj kraj padne u zaborav.


Što više mušičarskog staža imam, sve više tražim i uživam u ovakvim rekama, pomalo divljim, pomalo zapuštenim, pomalo od svega, a najviše tražim lepotu i mir koji se teško na drugim mestima mogu naći. Ovde toga ima na pretek!

Jerma izvire na istočnim obroncima Vlasinske visoravni, ispod Vlasinskog jezera, i čine je bezbroj potočića koji prave reku koja posle 15km prelazi u Bugarsku, i gde posle 30-tak km prolazi te se opet vraća u našu zemlju kod mesta Petačinci. Odavde reka prolazi kroz dva prelepa kanjona da bi se ulila u reku Nišavu kao njena najveća pritoka, a u stvari kao njena matična reka. Ukupna dužina reke je oko 70km.
Izvorišni deo oko Vlasine je oduvek imao potočnu pastrmku dunavskog tipa, sličnoj onoj koja se nalazi i u reci Vlasini. Ovo je izuzetno zabačen i napušten kraj, reka je obrasla te je sa aspekta mušičarenja nezanimljiv, ali za ljubitelje prirode i avanturizma izuzetno zanimljiv.

Jerma web2

Bugarski deo je godinama bio nepoznanica, pogotovo u doba komunizma, ali se zna da je u tom periodu reka poribljena pastrmkom iz reke Strume, tkz.“makedonkom“ – Salmo macedonicus Karaman. Odavde se pastrmka razmnožila i raširila rekom Jermom i rekom Nišavom, te su pojedini primerci hvatani i u centru Niša!

Jerma web4

Ribe
Jerma je reka mešovitog tipa gde su ranije dominirali klen, skobalj, krkuša i mrena. Sada je dominantna makedonska pastrmka koja je ovde našla idealne uslove, jer podnosi malo topliju vodu i vodu sa manjim procentom kiseonika. Dostigla je izuzetne dimenzije za ovakav tip vode te su hvatani kapitalni primerci od preko 3kg!
Ovakvih primeraka je sve manje (zbog veoma prisutnog krivolova), ali je još uvek moguće uhvatiti kapitalnu ribu.
Pored makedonke ima i drugih potočnih pastrmki koje su naknadno ubačene poribljavanjem.

Mušice
Jerma je povoljna i pristupačna za mušičarenje, jer se smenjuju virovi, brzaci, sprudovi, livade i kanjoni. Pastrmka se uglavnom hrani sitnijom ribom, pogotovu ona krupnija, te uvek treba započeti mušičarenje strimerima koji imitiraju riblju mlađ, te strimerima tipa wooly bagger.
U proleće na mnogobrojnim peščanim sprudovima fosirati nimfe majske žute Danice, te bezbrojne varijante fazanovog repa i zečijeg uva na većim udicama. Izuzetno će pastrmka pokupite iste kreacije i u plivajućoj varijanti, ali je to veoma retko!
Često reku preplave kolonije gamarusa, pa u nekim godinama imaju neverovatno masovnu pojavu.

Jerma web3Jerma web5

Ostala zapažanja
Obavezno proći kanjonski deo koji čine Odorovačko i Vlasko ždrelo uz oprez od obrušavanja stenja i čuvanja od poskoka. Obići Poganovski manastir, koji je uz samu reku, inače iz XIV veka. Obići Zvonačku banju i videti prirodnu retkost – Venerina vlas.

Iznad sela Odorovci je prelepi pastrmski ribnjak sa još lepšim izletištem

Rodoljub Ranđelović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*