Jegulja se zaglavila u nosu foke

Jegulja se zaglavila u nosu foke

Kako je to kada vam se jegulja zaglavi u nosu

Ako ste mislili da ste vi imali loš dan, onda zamislite kako je bilo havajskoj morskoj medvedici (foki) kojoj se jegulja (ili mala murina) zaglavila u nosu. Sa perajima umesto ruku odstranjivanje nezvanog gosta ide malo teže, ali su joj, srećom, u pomoć priskočili naučnici i rešili problem.

Bizaran fenomen zaglavljenih jegulja u nosu naučnici su počeli da zatiču tek poslednjih nekoliko godina, većinom kod mladih havajskih morskih medvedica.

Fotografiju koju je na svoj nalogu na Fejsbuku podelila Havajska organizacija za istraživanje havajskih morskih medvedica pokazuje mladu foku kako joj jegulja viri iz nosa.

Naučnici ističu da su se već nekoliko puta susreli sa ovakvim slučajevima i da su svaki put, relativno brzo i bezbolno po foke, uspeli da uklone jegulje.

Fenomen zalutalih jegulja je, međutim, noviji.

„U proteklih 40 godina koliko radimo na nadgledanju, praćenju i zaštiti ugroženih havajskih morskih medvedica, jegulje u nosevima smo počeli da viđamo tek poslednjih nekoliko godina. Nismo sigurni da li je ovo samo čudna statistička anomalija ili nešto što sa čime ćemo nastaviti da se susrećemo u budućnosti“, naveli si iz organizacije.

Kako se to tačno desi stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu, ali pretpostavljaju da ima veze sa načinom na koji se te životinje hrane.

„Havajske morske medvedice traže hranu gurajući usta i noseve u pukotine koralnih grebena, ispod kamenja ili riljajući po peščanom dnu. Traže plen koji voli da se krije, poput jegulja. U ovim slučajevima moguće je da se radi o jeguljama koje su pokušavale da se odbrane ili pobegnu. Osim toga, možda se desilo da je foka pojela jegulju, pa je povratila, ali je izašla na pogrešan otvor. Možda nikada nećemo saznati“, objašnjavaju iz američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu.

Sa: RTS

Priredio Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*