Jedite ribu

Jedite ribu

riba kao hrana webJedite ribu!

U Srbiji, riba u ishrani je nepravedno zapostavljena. S obzirom da sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, belančevine, vitamine, minerale i da je niskokalorična, nutricionisti preporučuju da se bar dva puta nedeljno nađe na trpezi.
Kod nas se riba ne jede dovoljno, a najčešće objašnjenje je visoka cena. Istina je, međutim, da se radi o lošoj navici. Riba ima različitih cena, a sve su mnogo bolje nego meso i mesne prerađevine, koji vas mogu koštati – ne samo para, već i zdravlja.
Pre svega, riba je bogata belančevinama koje, za razliku od mesa, ne sadrže štetne zasićene masti, a snabdevaju nas neophodnim aminokiselinama. Dokazano je da omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, kojima riba obiluje, izuzetno povoljno deluju na srce i krvne sudove. Najbolja ilustracija su Eskimi, narod u čijem je jelovniku svakodnevno zastupljena riba, kod kojih su infarkt i druga kardiovaskularna obolenja prava retkost.

Poznato je i da omega-3 masne kiseline smanjuju nivo triglicerida i holesterola u krvi, smanjuju pritisak, krv čine ređom i na taj način umanjuju rizik od pojave tromboze. Redovnom upotrebom može se sprečiti otvrdnuće arterija i popraviti protok krvi na kritičnim mestima u srcu i mozgu. Riba se preporučuje i reumatičarima i obolelima od psorijaze.
Najveći broj riba je vrlo bogat vitaminima, naročito B grupe (dragoceni za pravilan rad nervnog sistema) i mineralima kao što su fosfor, kalcijum, cink, natrijum, kalijum, bakar, gvožđe, selen i jod, koji je važan za pravilan rad štitne žlezde.

riba kao hrana web1

Kako je lako i brzo svarljiva, riba je idealna namirnica za one koji žele da izgube kilograme, kao i za sportiste. Riba se preporučuje svima, počev od dece, preko trudnica i rekonvalescenata do starijih ljudi.

Ukoliko riba bude redovno zastupljena na vašoj trpezi, vrlo brzo ćete povećati otpornost organizma na štetne uticaje iz okoline. Danas je to veoma važno za život u gradskoj sredini.

Procenat masnoća u ribi varira od vrste do vrste. Najviše omega-3 masnih kiselina ima u masnoj ribi iz hladnih voda kao što su haringa, losos, skuša, tuna, sardela, kao i u jezerskoj pastrmci.

Što se pripremanja tiče, najviše hranljivih materija se sačuva kuvanjem na pari, a bolje je i kada se kuva i peče nego kada se prži.

Pauzaplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*