Jedan zimski dan na Ribniku

Jedan zimski dan na Ribniku

Iz Banja Luke smo to jutro krenuli Nemanja Čolić, Filip Mirković (od skoro stalni gajder za LTG) i moja malenkost. Bio je 8. januar 2020., dan nakon Božića. 

Po dolasku na Ribnik, ide standardna procedura: kafa u restoranu LTG, nakon toga uvlačenje u waders i pravac voda. Odlučili smo loviti na dijelu od poznatog „hrasta“ pa nizvodno.

Voda je bila bistra kao rakija, za nijansu veća od Ribničke „nule“, što je idealno za lov nimfama koji i najčešće upražnjavamo. Dan koji svaki mušičar može samo da poželi. Noć nije bila vedra, zbog čega nije bilo puno mraza, a ni velikog minusa. Jutarnja temperatura se vrtila oko nule, a kasnije tokom dana bila stepen, dva iznad nule. Dan oblačan i bez vjetra. Ovi uslovi su bitni za rojenje sitnih jednodnevki, koje se jedino i roje u ovo doba godine. Na našim vodama sve počinje i završava se krejicama. Kada su vremenski uslovi dobri, temperatura konstantna, kada nema jačeg vjetra niti naglijih promjena u vodostaju, gotovo je sigurno da će biti rojenja malih jednodnevki (krejica).

Ribnički lipljan

Prvih pola sata ribolova prolazi u traženju odgovarajuće mušice. Od velikog značaja su boja i veličina imitacije. Ima dana kada je Ribnički lipljen kao izuzetno iskusna riba jako selektivan po ovim parametrima, pa je pronalazak prave mušice jako težak posao. Ovog dana smo imali sreću da je riba bila aktivna i već nakon pola sata smo našli nekoliko varijanti koje je riba rado uzimala.

Nakon pravog izbora ribe su se redale kao na traci. Jednako dobro smo lovili na svjetlije krem varijante kao i na jarko tamne verzije na #18 i #16 udicama sa 2,0 i 2,5 tungsten glavama. Jednako bitna je prezentacija. Kako se nimfice jednodnevki brzo uzdižu sa dna prema površini prilikom rojenja, lipljan ih tako i najčešće kupi. Iz tog razloga se ovim imitacijama najučinkovitije lovi klasičnim Bosanskim nimfarenjem. Preferiramo malo duže tipete, duže zabačaje nakon čega se ispravljanjem „stomaka“ na šnjuri imitacija podiže sa dna.

Nemanja

Ovaj dan je bio posebano dobar, jer je temperatura bila konstantna, pa se u jednom dijelu dana fino lovilo i na suhu muhu, nekih sat vremena rojenja.

Filip

Ono što ja obožavam na Ribniku je lov sitnim nimfama „na viđeno“. Ova rijeka je prosto stvorena za to. Riba je blizu, svi lipljani se vide u plitkoj i bistroj vodi. Iz tog razloga je ovaj vid ribolova sličan ribolovu na suhu muhu. Kada ribolovac gleda kako se riba pokreće iz mjesta i kupi mušicu ima posebnu draž. Periodi ribolova suhom muhom su zimi po pravilu kratki. Ovakva aktivnost ribe traje nekoliko minuta do oko sat vremena. Ali kada se savlada ribolov nimficama na viđeno, uživanje je identično, a ribolov duže traje.

Ovo je bio jedan od onih dana kada smo uživali i u nimfarenju i u suhoj mušici i ribolovu na viđeno.

Jedino nismo lovili strimerima, što u ovo doba godine nije ni dozvoljeno ni poželjno, jer je pastrmka nakon tek obavljenog mrijesta iscrpljena i najmanje što joj treba je uznemiravanje. Potrebno je obratiti pažnju i prilikom gaženja vode. Ove godine je Ribnik pun trla („gnezda“ – mesta na dnu rijeke gde se pastrmke mreste). Imamo utisak da ih je znatno više nego prošle godine. Svako nepotrebno gaženje treba izbjegavati i prilikom kretanja strogo paziti na trla.

Svaka rijeka je Bogom dana, ali je Ribnik čudo među ostalim rijekama. Po meni je ribolov na ovoj rijeci jednako dobar zimi kao i na proljeće ili jesen. Potrebno je samo prilagoditi se uslovima na vodi i uživanje je zagarantovano. Još jedna prednost zimskog ribolova je slabiji pritisak na vodu od strane ribolovaca, pa je moguće na miru uživati u ovom našem ribolovu sa štapom i kanapom. 

Bistro svim mušičarima!

Mladen Paštar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*