Jahta Manta će čistiti okeane i pretvarati plastiku u gorivo

Jahta Manta će čistiti okeane i pretvarati plastiku u gorivo

Francuski avanturist Yvan Bourgnon i njegov tim inžinjera dizajnirali su jahtu koja će koristiti plastiku kao gorivo, a uz to i prikuplja plastični otpad iz okeana.

Bourgnon ima bogato iskustvo u plovidbi okeanima, a tokom dugog niza godina utrkivanja je zaključio da se količina plastičnog otpada povećava. To ga je inspirisalo da započne projekt SeaCleaners i formira tim za izgradnju jahte Manta. Radi se o katamaranu dugom 56 metara kojeg pokreće kombinacija napredne tehnologije za plovidbu i električnih motora.

Manta je trenutno u fazi koncepta i razvoja, a cilj je napraviti prototip do 2024. godine. Ova jahta će postati jedna od najvećih koje direktno skupljaju plastični otpad iz okeana.

Dok jahta bude plovila, automatski će skupljati plastični otpad i slati ga u komoru. Topljenjem plastike će se stvarati gas koji će pokretati turbinu, a rezultat je stvaranje električne energije za motore.

Zahvaljujući plastičnom otpadu jahta će biti 70 posto samoodrživa, a imaće i solarne panele i vjetroturbine. Ukoliko se napravi 400 ovakvih jahti, oni mogu očistiti trećinu plastičnog otpada u okeanima.

Projekt Manta je jedan u nizu onih čiji je cilj očistiti okeane od plastike.

Sa: https://www.klix.ba/scitech/tehnologija/jahta-manta-ce-cistiti-okeane-i-pretvarati-plastiku-u-gorivo/210419025

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*