Izložba mušica u Nišu 2010.

Izložba mušica u Nišu 2010.

IMG_0610 webIzložba mušica u Nišu 2010.

U organizaciji mušičarske sekcije USR „Nišava“ iz Niša, na čelu sa Ivanom Ranđelovićem Ranđom, krajem februara održao se jedinstven događaj u našoj zemlji. Sedma po redu Izložba veštačkih mušica i takmičenje u vezivanju mušica, već postaje tradicionalna manifestacija.

Po posećenosti i broju učesnika, ovogodišnja izložba je rekorder. Zaista vrhunska organizacija pružila je ljubiteljima mušičarenja i svim posetiocima sadržaj koji po kvalitetu ne zaostaje iza sličnih evropskih i svetskih manifestacija.

U prostoru kluba pravnog fakulteta bili su postavljeni panoi sa visoko kvalitetnim fotografijama izložbenih i takmičarskih muva. Naravno, izložene su i originalne mušice. Interesantna postavka bila je na štandu sa priborom pokojnog Jovana Petrovića. Stega i alati za vezivanje mušica, materijali za izradu i gotove kreacije zajedno sa kompletom za ribolov (štap, čekrk) ovog čuvenog vezača i autora raznolike mušičarske literature, privukli su dosta pažnje posetilaca. Mogle su da se vide i izdanja nekih njegovih knjiga ali i neobjavljeni rukopisi.

IMG_0889_ web
Ivan Randjelović i Nenad Pistolić
IMG_0884 web
Prezentacija radova pok. Jovana M. Petrovića

Na štandu pored, zainteresovani su se upoznavali sa radom poznatog tandema Goran Grubić – Aleksandar Panić, ribolovaca, autora knjiga i mnoštva tekstova po časopisima sa temom vezivanja mušica i entomologije (nauka o insektima). Oni su promovisali svoju novu knjigu „Priče o mušicama“.

IMG_0887 web
Promocija nove knjige poznatog tandema Goran Grubić – Aleksandar Panić

Događaj je počeo u 10 časova i imao je petočasovni program, kroz koji je goste proveo domaćin Ivan Ranđelović. Najpre su se prisutnima obratili čelnici USR „Nišava“ i izložba je počela. Uručene su zahvalnice učesnicima. Dok se na velikom video bimu vrteo slajd šou sa slikama izloženih i takmičarskih mušica, domaćin je prozivao učesnike koji su izlazili da prime zahvalnice i rekli reč-dve osvojim mušicama. Usledio je najvažniji deo manifestacije – proglašenje pobednika takmičenja u vezivanju. Ovogodišnje propozicije takmičenja su se razlikovale od predhodnih. Svako ko je želeo da se takmiči (prijavilo se ukupno 17 vezača iz zemlje i okruženja) morao je da organizatoru dostavi svoje adute do predhodno propisanog datuma.

Neki radovi koji nisu nagrađeni:

IMG_0800 webIMG_0673 webIMG_0650 webIMG_0578 webIMG_0569 webIMG_0565 webIMG_0547 webIMG_0471 webIMG_0440 webIMG_0427 webIMG_0373 webIMG_0333 webIMG_0320 web

Takmičari su mogli da prijave po jednu mušicu u svakoj od kategorija. Mušice su ocenjivane u tri kategorije: 1) suva mušica, 2) nimfa i mokra mušica i 3) strimer. Po prvi put na ovoj manifestaciji, žiri je bio internacionalni. Dva vrlo značajna čoveka u svetu mušičarenja, Hans Von Klinken iz Holandije (tvorac Klinkhamera, čiju varijantu u kutijici nosi gotovo svaki mušičar) i još poznatiji ribolovac i vezač iz Austrije, Roman Mozer, imali su zadatak da ocenjuju mušice i tako odluče pobednike. Organizator je sve takmičarske mušice slikao na isti način iz više uglova i u visokoj rezoluciji, te sve fotografije internetom poslao žiriju. Žiri je posebno ocenjivao mušice ocenama od 1 do 10. Ocene su potom sabirane i tako se došlo do najboljih.

Rezultati:

IMG_0868 web
Neki od nagrađenih: Miroslav Andonović, Saša Marinković, Nenad Ristić, Mladen Žakula i Miloš Anđelković

U kategoriji suva muva treće mesto osvojio je Živadin Rašević iz Lešnice, mušicom Spider. Drugi je bio Miroslav Andonović iz Niša i njegova imitacija, willow fly. U ovoj kategoriji pobedila je imitacija Large Brook Spinner Nišlije Mladena Žakule.

1 mesto u kategoriji suve musice Large Brook Spinner - Mladen Zakula
1. mesto u kategoriji suve musice Large Brook Spinner – Mladen Žakula
2 mesto u kategoriji suve musice Willow Fly - Miroslav Andonovic
2. mesto u kategoriji suve musice Willow Fly – Miroslav Andonović
3 mesto u kategoriji suve musice Spider - Zivadin Rasevic
3. mesto u kategoriji suve musice Spider – Živadin Rašević

U kategoriji nimfa i mokra mušica dogodila se zanimljiva situacija. Dvojici takmičara žiri je dao identične ocene, te je treće mesto odlučeno na licu mesta. Miroslav Andonović (Niš) i Petar Ristić (Niš), morali su da sednu za stegu i za deset minuta naprave mušicu. Pobednika su odlučili Aleksandar Panić i Ivan Ranđelović. U okršaju za teće mesto pobedio je Petar Ristić. Druga nagrada otišla je u ruke Mladena Žakule, za imitaciju nimfe March brown jednodnevke. Najbolju nimfu, demselfly nymph, napravio je Miloš Anđelković iz Vranja.

1 mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Damselfly Nymph - Milos Andjelkovic
1. mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Damselfly Nymph – Milos Anđelkovic
2 mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Marchbrown - Mladen Zakula
2. mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Marchbrown – Mladen Žakula
3 mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Stone Clinger - Petar Ristic
3. mesto u kategoriji nimfe i mokre musice Stone Clinger – Petar Ristic

Treće mesto u kategoriji strimer, osvojio je Miroslav Andonović sa Bloody Muddler strimerom. Drugim mestom nagrađen je rak – crayfish autora Saše Marinkovića iz Zaječara. Pobednički Olive Bugger strimer napravio je Nišlija Vladimir Mutavdžić.

1 mesto u kategoriji strimeri Olive Bugger - Vladimir Mutavdzic
1. mesto u kategoriji strimeri Olive Bugger – Vladimir Mutavdžić
2 mesto kategorija strimer Crayfish - Sasa Marinkovic
2. mesto kategorija strimer Crayfish – Saša Marinković
3 mesto kategorija strimer Bloody Muddler - Miroslav Andonovic
3. mesto kategorija strimer Bloody Muddler – Miroslav Andonovic

Na takmičenju su Nišlije apsolutno dominirale. Nagrade su bili iste za sve kategorije. Podeljene su medalje i vrlo vredne robne nagrade: razni monofilni i fluorokarbonski predvezi, glavni konci FLY LINE, materijali za izradu mušica, kutije za mušice itd. Nagrade su darivali „Eurofish“, „Travar“, „FSB Group“ i „Mušičar“. Posle uručenja nagrada, ceo događaj nastavljen je u vrlo opuštenoj atmosferi. Otpočela je i tzv „Fly Tying Workshop“ odnosno vezivačka radionica, koju su vodili nagrađeni Mladen Žakula i Petar Ristić. Okupljenima oko stega oni su objašnjavali, davali savete i pokazivali izradu mušica. Bilo ko od posetilaca mogao je da sedne za stegu i napravi neku kreaciju. Na kraju, prikazan je film „Casting in 3/4 Time“ Romana Mosera.

IMG_0871 web

Sve u svemu lep dan koji je proteko u druženju mušičara iz cele Srbije. Bilo je za svakog po nešto, i svi su mogli da vide i čuju nešto što ih zanima.

Tekst: Dušan Kostić
Foto: USR Nišava, Niš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*