Izložba insekata oduševila posetioce

Izložba insekata oduševila posetioce

izlozba web1

Izložba insekata oduševila posetioce
Izložba u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Beograd

Na izložbi “Kroz svet insekata Srbije” koja je večeras svečano otvorena našlo se pored mrava više od 5.000 insekata, a posetiocima su se najviše svideli leptiri, skakavci, zrikavci i vilini konjici. Izložba će biti otvorena do novembra.

Biće prikazane ove grupe insekata: vodeni cvetovi, vilini konjici, skakavci, zrikavci, popci, popci drveća, rovci, bogomoljke, kožokrilci, knjiške vaši, dlakojedi, prave vaši, stenice, čikade, biljne vaši, …

Dakle, na jednom mestu predstavljene su sve grupe insekata koje su u poslednjih godinu dana sakupljali entomolog* Aleksandar Stojanović i botaničar Miroslav Jovanović.

izlozba web2
– Oni su špartali po Srbiji i svojim rukama i mrežama hvatali i prikupljali insekte. Uspeli su da prikupe čak 1.711 vrsta insekata iz 18 redova što je ogroman uspeh pogotovo ako se ima u vidu da je u Srbiji do sada organizovano svega nekoliko izložbi insekata. Svi mi entomolozi razlikujemo familiju i rod insekata, a Aleksandar je uspeo da pronađe čak 1.711 vrsta – rekla je Ljiljana Protić, entomolog u penziji koja je otvorila izložbu.

izlozba web3
Posetioci izložbe su imali priliku da uživaju u razgledanju čak 131 kutije sa insektima, a pored njih predstavljen je i 51 originalni crtež, kao i oko 100 fotografija ovih stvorenja.
Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić je organizatorima ove izložbe predao simboličan poklon – leptir mašne.

Blic.rs

*EntomologijaNauka koja proučava insekte zove se entomologija ili entologija. Taj naziv je potekao od grčke riječi ento,što znači iseći na delove,dok reč insekt potiče iz latinskog jezika i u originalu insektus znači isto to – iseći na delove. Pošto su insekti oduvek prisutni u ljudskom životu,teško je odrediti kada je počeo razvoj entologije,ali smatra se da je naučno posmatranje insekata počelo u XVI veku. Danas je ona toliko razvijena,da postoje brojne podele i različite specijalizacije u zavisnosti od primene i predmeta proučavanja. Tako, recimo, postoje posebne grane entologije koje se bave pčelama (apiologija), bubama (koleopterologija), muvama (dipterologija), mrvima (mirmekologija).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*