Ispitivanje dna Plavskog jezera radi zaštite

Ispitivanje dna Plavskog jezera radi zaštite

Bušenje rade geolozi iz Nikšića podizvođači instituta Černominski iz Beograda. Radiće još par dana, pa kad budu završili bušenja po jezeru zamoliću inženjera da mi da malo više informacija pa ću ti poslati.

Juče su imali dva bušenja i uzeli su uzorke sedimenta na 10,5m i bio je sve talog čistog mulja. Imaju tačno određene tačke po gps, pa kad budu završavali znaćemo više

Što prije zaštititi Plavsko jezero

Konačno se krenulo da se zaštititi Plavsko jezero Plav – Prelijepo ledničko jezero, koje se „ugnijezdilo“ između planina Prokletija i Visitora, i u najbolja vremena turizma u ovom kraju, prije pet decenija, na svoje obale privlačilo više turista nego Budva. Plavsko jezero predstavlja izuzetnu prirodnu i turističku vrijednost i mora imati poseban režim zaštite.


Početkom maja 2018 na projektu zaštite i čišćenja jezera koje je u toku i radi ga Institut Jaroslav Černi iz Beograda radove je izvodila firma Geotehnika iz Nikšića bušenje i uzimanje uzoraka sedimenta sa dna Plavskog jezera.


U razgovoru sa Andrijom Delibašićem inženjerom geologije, koji mi reče, da izvode bušenje na vodi, na jezeru i oko jezera, a cilj ovih istraživanja je da se uzmu uzorci iz sedimenata jezerskih da se vidi kakav je taj granumetrijski sastav, to se zove identifikacija i klasifikacija u smislu da se vidi da li je to pijesak, mulj, prašina, glina ili neki drugi materijal. A istovremeno će se raditi hemizam tih sedemenata u smislu njihove kasnije eksploatacije i upotrebe za neke druge svrhe, opet sve u zavisnosti od sredstava i fizičkih mehaničkih i hemijskih osobina tih samih sedimenata. Ujedno to sve služi da se tačno odredi kroz projekat metodologije irekultivacije samog jezera, znači da li će se ti sedimenti i kojom metodom eksploatisati i gdje transportovati. Veoma zanimljivo je da od 9 pozicija uzoraka bušenja svi su bile muljevite gline, homogene sredine. Očekivali smo od rijeke Ljuče, koja ima jaku transportnu moć i pjeskovite nanose sa šljunkom, ali smo se iznenadili jer nismo naišli na to i na sve pozicije bušenja sa pontona skoro su svi uzorci identični, a bušilo se od 5 do 11m od dna jezera.


Što se tiče geološkog dijela na projektu koje radi Geotehnika iz Nikšića biće gotov za dvije do tri nedelje, a da se ne zna kad će biti gotov finalni projekat zaštite i čišćenja Plavskog jezera koji radi Institut Jaroslav Černi iz Beograda

Tehran Tero Palavrtić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*