Invazija insekata u jesen

Invazija insekata u jesen

zs_ZS_bm3

Invazija insekata u jesen

U jesen mnogi insekti uleću u naše domove, tražeći mesto na kome će prezimiti. Muve, mušice, bubamare, smrdibube, … U prirodi, sklonište od ledenih zima pronalaze u pukotinama, ispod kore drveta ili nekih drugih pokrova.
U gradovima ulaze u stanove ne sluteći da će ih to koštati života.
Insekti u stanovima teško prežive, jer je vazduh suviše suv i nemaju hrane. Temperatura koja im je potrebna ne sme biti veća od 10 stepeni, a u stanovima je ona iznad 20 stepeni. Hranjive rezerve koje poseduju brzo se troše u prekomerno zagrejanim prostorijama. Šansu imaju samo oni koji se sakriju u podrume ili u potkrovlja.

88426_0818-bubamare-foto-s-vojnovic_orig

Insekti koji po sunčanom jesenjem danu uđu u naš dom, uglavnom su potpuno bezopasni za ljude jedino što kod mnogih ljudi bude gađenje i nervozu. Jedino sa zalutalim osama treba baratati oprezno, jer njihova žaoka ima istu snagu kao u sred leta.

Smrdibubu* (smrdljivog Martina) najbolje je jednostavno izbaciti napolje. Ove ih jeseni ima veoma mnogo. Ako se odlučimo da ga ubijemo braniće se neprijatnim mirisom koji je i toksičan. Za čoveka naravno nije, mada može izazvati alergijske reakcije.

2hxwoba
Smrdibuba*

vatrena-stenicaI stenice (vatrena stenica) znaju da u velikom broju ulaze u domove, kroz vrat ili prozore. One su takođe bezopasne, a pripadaju familiji u okviru podreda stenica, koja obuhvata mali broj vrsta crne i jarko crvene boje tela. Upadljivim bojama one imitiraju otrovne insekte pa se time štite od predatora.

 

Bubamare spadaju u insekte koji se rado zavlače u kuće stanove. Ako ih diramo, pritisnemo ispuštaju žutu tečnost koja može izazvati alergiju. Ove malene tačkaste bubice mogu i da vas ujedu, što je neprijatno. Naročito su agresivne nove vrste, harlekin bubamare koje su pristigle iz Azije, a koje sve više potiskuju domaće bubamare. Ako u velikom broju uđu u stan, najbolje ih je usisati usisivačem.

828899-30

U prirodi je svaka bubamara korisna jer uništava biljne vaši, zato ako ih u jesen na jednom mestu u bašti ima neobično mnogo, ne treba da brinemo.

 

smrdljivi martin*Smrdibuba – Smrdibuba je vrsta insekta koja pripada redu stenica i familiji smrdibuba. One su široko rasprostranjene, mogu se naći u šumama širom sveta. Najčešće je braon boje sa narandžastim nogama. Hrani se uglavnom sokovima drveća lišćara, voćem, a jede i druge insekte. Tokom leta ženke snesu u pukotine drveća jaja, iz kojih se razvijaju larve. One prezime, a na proleće se razvijaju odrasle jedinke.

svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*