Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa)

Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa)

Imitacije svih faza u razvoju tulara (kedisa*)

Ideja mi je nastala tokom čitanja knjige „Tehnike i tajne ribolov mušicom“ o grupi kukaca (insekata) koji se zovu tulari (kedisi). Želeo sam da probam napraviti imitacije svih etapa preobrazbe ovog kukca koji na samom početku ribolovne sezone veoma dobro kupi i lipljan i pastrmka.

Ove imitacije su izrazito lovne sve i jedna faza tularaša i meni jedne od najdražih mušica u lovu pošto ih riba baš halapljivo uzima. Materijal koji sam koristio za tijelo tularaša je poseban (dobio kao poklon od prijatelja) može i od šenil, nogice su cdc prirodna boja i srneća dlaka.


Ne znam naziv ovog materijala za tijelo pošto sam ga dobio od prijatelja da probam kako se ponaša. On ga je uzeo u Švedskoj i donio ga je meni u pet boja. (U pitanju je materijal Hareline Pearl Core Braid – Op.urednika). Za tijelo se koristi sve isti materijal za ovih 5 imitacija, samo je kukuljica rađena od kamenčića koji su lepljeni.

Materijal koji sam koristio je:
osnovni konac: crni
tijelo: materijal za tijelo kedisa ili šenil
nogice: fazanov rep
krila: cdc i srneća dlaka
otežanja: crni tungsten 2.8mm i žica olovna
krilni pupoljak: pero vrane

Želim vam da i vi sebi napravite ovakve ili slične imitacije i na njih lijepo lovite ribe!

Kenan Adžem


*Kedisi
– više videti na Mušičaru pod tularaši (kedisi) tekst Saradnika V.Mikeca
TULARAŠI Lat. TRICHOPTERE (slo. Mladoletnice, Kosmatokrilci ili Ločnice; eng. Sedges, USA naziv je malo drugčiji Caddis). Da spomenem da samo na našim prostorima poznajemo skoro 400 vrsta tularaša.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*