Ima li još neko da se pohvali cverglanom na fly pribor?

Ima li još neko da se pohvali cverglanom na fly pribor?

Dunav u okolini Novog Sada … Lovio sam smuđeve, štuke, bandare, bucove, … a on došao kao kolateralac! Baš neobično iskustvo, ulov cverglana* na fly pribor i strimera!

Ljubomir Pejčić

Dodatak: *Cverglan (američki somić, regan, terpan, …) – ameiurus_nebulosus je alohtona vrsta kod nas i namnožio se, jer nema prirodnih neprijatelja, osim basa takođe alohtone vrste! Ljubo je dodao da ga jedu i druge grabljivice, ali bas najčešće. I još kod nas imamo dve vrste. Koje su jako slične. Druga je ameiurus melas. U stvari taj melas dominira u odnosu na nebulosus.

Ova sićušna pošast stigla je u Srbiju u 19. veku slučajno. U Evropu su ga greškom doneli, misleći da donose Channel Catfish. Koji raste puno veći.
Postoji legenda da je ga je sa svojih silnih putešestvija doneo čuveni matematičar i pecaroš Mihailo Petrović, dobri Mika Alas. Navodno, Mika je video da cverglani u Americi rastu i do tri kilograma, pa je odlučio da ih donese u Srbiju, da popravi riblji fond. Naravno, nećemo optuživati legendarnog Miku bez dokaza. Neko ga je doneo i sad se valja boriti s njim. 

Cverglan (američki somić, regan, terpan, …) – ameiurus_nebulosus je alohtona vrsta

Cverglan naseljava mirnije vode, kao što su bare i kanali i raste do pola kilograma, ali to je prava retkost. Jede bukvalno sve na šta naiđe, a voli i ikru, što ga čini zlikovcem van svake mere. Kada krene u potragu za hranom, može se pecati svuda, i u dubini i u plićaku. U stvari, MORA se pecati, jer nema izbora. Mali skot je neverovatno izdržljiv – podnosi i visoke i niske temperature, može da preživi pod ledom. Može da gladuje nedeljama. Ima tri bodlje, zbog kojih ga niko ne dira. Njihov ubod je vrlo neprijatan i bolan. 

Bas (riba) je jedini prirodni neprijatelj cverglana, a organizovano izlovljavanje je jedan od retkih načina da se smanji njihov broj. Hajde za kraj da mu damo jedan „plusić“ – meso cverglana je vrlo ukusno.

Osnovni tekst o Cverglanu preuzet sa: https://www.srbijadanas.com/clanak/pecaroska-muka-upoznajte-najomrazeniju-ribu-u-srpskim-vodama-05-03-2015

Priredio o Cverglanu Ivan Korhner i Ljubo
Foto Wikipedia i Ljubo

1 Comment on “Ima li još neko da se pohvali cverglanom na fly pribor?

  1. Mi u Vojvodini molimo Boga da nam se ova gamad ne zakaci kad musicarimo bandara i smudja! Navali na strimera i nimfu ko mutav. A ti se hvalis ko da si upecao tajmena!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*