Idrijica

Idrijica

Roka-kalifaReportaža: Idrijica

Tokom Radne posete Sloveniji (bili gosti Ribiške Zveze Slovenije – RZS), moji saradnici, Saša Bencun – Rokafly, Arežina Goran i ja smo obišli nekoliko reka i lepo lovili na njima. O prvoj reci Poljanskoj Sori, čitali ste u prethodnom broju, druga reka na koju smo se uputili je bila Idrijica, a treća Savinja.

Prvobitna namera je bila da lovimo na Soči, čini se najboljoj salmonidnoj reci Slovenije, gde smo se i uputili, ali nismo imali sreće.
Vode su bile velike i snežne, pa se nije moglo prići, a kamoli loviti. Pao je dogovor sa domaćinima da lovimo na Idrijici donji tok i sutradan u gornjem toku kod grada Idrije. Dva dana za nezaborav.

A kako je krenulo?

Iz Mednog smo se istim putem, kao i prethodni dan, kada smo lovili na Poljanskoj Sori, preko Škofje Loke uputili, rano ujutro, prema Tolminu. Nismo se oporavili od uzbuđenja sa ribolova na Sori, a čekala su nas nova. Za Tolmin smo preko brda i dolina lepo putovali.

Dolazak u Tolmin

Tamo su nas, po dogovoru, čekali predsednik RD Tolmin Lucijan Rejec (www.ribiska-druzina-tolmin.si) i legenda mušičarenja u tom kraju, pa i celoj Sloveniji, Karlo Furlan.

triglavski-nacionalni-park
Triglavski nacionalni park
tolminska-korita
Tolminska korita

Izlaganje u prostorijama RD i odlazak na ribogojilište do 12.00. Neverovatno koliko uspeha imaju u uzgoju salmonida.

lipljencici u bazencicu

Autohtone soške pastrmke, kalifornijske i potočne pastrmke i posebno lipljani su njihov proizvod, a mlađ prodaju i drugim udruženjima. Lepo smo se družili, a Karlo nas je vodio da vidimo, u nacionalni park Triglav. Tamo je čudo prirode Tolminska korita. Predivno mesto sa jakom rekom koja se provlači kroz veoma usku klisuru. Tek se tu vidi koliko je čovek mali u odnosu na čuda prirode. Istorijsko mesto i prirodna lepota.

Ivan, Roka, Karlo i Goran
Ivan, Roka, Karlo i Goran

Posle smo lovili na reci Idrijici, jer su Soča, Bača i Tolminka bile jako visoke. Sva trojica smo imali prilike uloviti lepe ribe, a ja sam prvi put u životu ulovio sošku pastrmku (Salmo trutta marmoratus). Izuzetan borac, mada nije bila nekih velikih dimenzija. Čašćavanje i večera u mestu Slap na Idrijici i lepom restoranu “Zlatna ribica” sa ugodnim domaćinima. Tu je bila i kolonija slikara. Nebično, mušičari i slikari na jednom mestu. Ide jedno s drugim. Karlo je bio izuzetan domaćin. Posvetio nam je celi dan i s nama lovio. Vrstan čovek, prijatelj i nadasve mušičar za primer. Prespavali smo u Tolminu, u u privatnom smeštaju. I rano ujutru krenuli.

Idrija, lov u tri revira

Sutradan nas je put vodio, uz reku Idrijicu, u mesto Idrija. Rano smo krenuli da uhvatimo jutarnji ribolov. Tamo nas je sačekao predsednik Babič Zoran. On nas je nakon upoznavanja obavestio o radu ribolovnog društva. Sa njim i čuvarom Aljošom smo otišli u “A revir”. Gornji deo Idrijice (“A revir”) je najatraktivniji i cena dnevne dozvole je najskuplja – 95 eura. Svi stranci tu vole najviše loviti, jer je reka predivna, prava planinska. Voda skače s kamena na kamen, a reka je “zatvorena” granama. Treba biti majstor i tu uloviti potočaru. Malo je mesta gde se možete razmahati. Ali smo lovili. Posebno je Goran bio uspešan, jer su slične vode u Kanadi, gde živi. Dozvolili su nam da pecamo na celom toku i u svim revirima, po volji. Lepo smo lovili, pastrmke, a kasnije, oko podneva smo sišli u srednji deo ispod grada Idrije. Nije nam se svidelo, te smo se nakon telefonskog razgovora obavestili da u donjem toku kod mesta Sp.Idrija ima lipljana i lepih pastrmki. To je bilo tačno. Na prostoru od nekih 150m smo imali toliko različitih terena da smo tu ostali do noći. Šteta što je dan tako kratak.

marmorata-ivan-idrijica
marmorata idrijica ivan

Nekoliko “marmorata” smo uspeli prevariti na nimfe i suhe muhe. Posebno je bila atraktivna Rokina pećinara, koju zove “velika potočara”. Marmorate nisu bile velike, do 50cm. Potočare i kalifornijske pastrmke (“šarenke”) su bile baš borbene. Šarenku, koju sam ulovio na nimfu, je pojurila velika marmorata u jednom viru. Bilo je predivno gledati ogromnu ribu kako pokušava uloviti plen koji joj izmiče. Pošto je primetila nelogično kretanje šarenke, odustala je od potere i vratila se u sigurnost vira. Velike marmorate meštani love na veće strimere. Dno reke Idrijice je bogato hranom, tako da ribe brzo napreduju. Čiste reke i obale su posebna čar ovih prostora. Baš smo se sva trojica prijatno osećali. Sve ribe smo vratili. (C&R)

ivan-kalifa-idrijica
Ivan s kalifornijskom pastrmkom
Goran sa sarenkom
Goran sa šarenkom (kalifornijska pastrmka)
Goranov ulov
Goranov ulov
Roka u Idrijici kod mesta Sp Idrija
Roka u Idrijici kod mesta Sp Idrija
kalifa-idrijica
Kalifornijska pastrmka s Idrijice

Presvlačenje, po mraku, i dugi put, natrag u Medno, opet preko Škofje Loke, jer se desila nesreća kod Idrije, svi smo bili umorni. Umor nas je savladao, ali smo opet svratili u “4mačke” na po jedno Laško. Veliko zadovoljstvo uspešnim danom nas je sve opio. Taj dan se puno toga izdešavalo. Blagi umor i sutrašnji rani odlazak na Savinju, u mesta Ljubno i Mozirje je učinio svoje, te smo brzo otišli u pansion na počinak. Čitajte u sledećem broju o Savinji, reci koja nas je prijatno iznenadila i predivnim domaćinima.

Idrijica A revir
Idrijica A revir

Rokina pecinara potocara
Rokina pecinara potocara
Goran u akciji
Goran u akciji

Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*