HRVATSKA PLANIRA GRADNJU NUKLEARKE

HRVATSKA PLANIRA GRADNJU NUKLEARKE

NEnuklearkiPredsednik hrvatske vlade Ivo Sanader kaže da Hrvatska mora da prestane da smatra tabuom nuklearnu elektranu i otvori javnu raspravu o svojoj energetskoj budućnosti.
Analitičari ocenjuju da je ova Sanaderova izjava nedvosmislen signal da će Hrvatska graditi nuklearnu elektranu.

Neki stručnjaci čak predviđaju da će hrvatska nuklearka imati snagu od četiri hiljade megavata što je više od sadašnje ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj.

To, prema njihovom mišljenju, znači da bi veliki deo onog što proizvede izvozila u Evropsku uniju, bez obzira na to što se potrošnja električne energije u Hrvatskoj svake godine poveća za tri odsto.

Nuklearni lobi tvrdi da bi zbog potencijalnog izvoza električne energije u EU, Hrvatska bez većih problema dobila povoljne kredite za izgradnju nuklearke. I HEP je ocenio projekat izgradnje nuklearne elektrane kao neizbežan za dugoročnu energetsku stabilnost Hrvatske, a njihove projekcije govore o nuklearki koja bi imala snagu od hiljadu megavata i koštala oko 2,5 milijarde evra.

Potencijalne lokacije za izgradnju nuklearke već su godinama poznate, ali su lokacije na ostrvu Viru i na Prevlaci otpale, dok je Erdut nerealna lokacija, jer je svega 100 kilometara vazdušnom linijom od Beograda pa se očekuje protivljenje Srbije.

Ipak, Sanader kaže da ako HEP uspe da pozitivno posluje „možemo računati da će već 2015. godine Hrvatska proizvoditi dovoljno električne energije“. On je dodao da se neće morati ići na nuklearnu energiju uz pretpostavku da se što više uključe obnovljivi izvori energije i napomenuo da cela jadranska obala može koristiti solarnu energiju.

Izvor: Seebiz.eu

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*